Afbeelding
Foto: Fred Sollie

Open Avond over twee Kamper Rijksmonumenten

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Op 9 november houdt Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) de tweede Open Avond van dit jaar. Op de agenda staan twee Rijksmonumenten: het Stadspark en het Gotisch Huis. 

Rijksmonument het Stadspark is destijds aangelegd buiten de stadsgrens ter hoogte van de beide poorten, op de plek van de voormalige vestingwerken. In 1813 begon men met de afbraak van de vestingwerken, maar de poorten werden behouden. Deze poorten, de Broeder- en de Cellebroederspoort, beide ook Rijksmonumenten, waren destijds de toegangspoorten tot de stad. In 1830 is begonnen met de aanleg van het park door stadsarchitect Nicolaas Plomp. In 1863 tekenden de beroemde tuin- en landschapsarchitecten Jan David Zocher en Louis Zocher voor een aangepast ontwerp. In 1915 werd het ontwerp opnieuw aangepast door Leonard Springer. Op verzoek van SSK vertelt Carin Koopman van Cultuur Zien over het park in haar lezing met de titel ‘Het stadspark, een Rijksmonument dat blijft groeien’.

Het tweede Rijksmonument dat deze avond de revue passeert is Het Gotisch Huis, omstreeks 1500 gebouwd als een koopmans- of patriciërswoning aan de Oudestraat. Een opvallend kenmerk in de voorgevel van dit huis zijn de rode luiken voor de smalle glas-in-loodramen. Op de binnenplaats bevonden zich paardenstallen. De paarden werden gehouden om een in het achterhuis geplaatste rosmolen aan te drijven. In de periode 1907-1908 werd het pand gerenoveerd naar plannen van A.J. Reijers, hoofdopzichter van de dienst Gemeentewerken van Kampen, en architect Pierre Cuypers. Tot 15 januari 2016 was het pand eigendom van de Staat, maar het pand is op 15 januari 2016 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie. Op verzoek van SSK vertelt Robin Koot van Monumentenbezit  iets over de plannen voor de toekomst van het Gotisch Huis. 

De avond wordt gehouden in de Oranjezaal van gebouw De Regenboog aan de Broederweg 32. Aanvang 19:30 uur. De toegang is gratis. Aanmelden kan tot 5 november via info@stadsherstelkampen.nl