Patrick Broekema en Gerda Bout in de Buitenkerktoren
Patrick Broekema en Gerda Bout in de Buitenkerktoren (eigen foto)

Broekema en Bout slagen voor het examen gecertificeerd klokkenluider

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Het Kamper Klokkenluidersgilde ‘Geert van Wou’ is twee gecertificeerde klokkenluiders rijker. Patrick Broekema en Gerda Bout draaiden afgelopen jaar mee als aspirantklokkenluider en hebben nu in de toren van de Buitenkerk het luidexamen afgelegd. Ze slaagden met vlag en wimpel waarna dat gevierd werd in proeflokaal ’De Stomme van Campen’. Het sociaal aspect is bij het gilde immers minstens zo belangrijk als het luiden.

Sinds 2014 kent Kampen weer een klokkenluidersgilde, zoals in de middeleeuwen gebruikelijk was. Het handmatig luiden van de klokken in Buiten- en Bovenkerk is een ambacht dat zijn eigen kennis en vaardigheden vereist. Onder toeziend oog van examinator Bert Dijkink doorliepen de aspirantluiders de verschillende examenonderdelen. Met succes.

Vereisten
Leden van het Kamper Klokkenluidersgilde ’Geert van Wou’ dienen minimaal een half jaar lid te zijn alvorens op te kunnen gaan voor het examen. Daarmee hebben ze voldoende luidervaring - met de klokken van de Buitenkerk in dit geval. De klokken van de verzakkende Bovenkerktoren mogen al een jaar niet geluid worden. Daar hebben de twee nieuwe klokkenluiders van het gilde dus nog geen ervaring mee op kunnen doen.
Men beheerst de basale luidtechniek voor alle drie klokken zoals is geïnstrueerd. Oftewel: het wiegen (van de klok), het opluiden, het luidritme (bim/bamslag) vasthouden door te concentreren op de eigen klok, een harmonische lichaamsbeweging onder het luiden, het uitluiden (de klok tot stilstand laten komen of brengen) en tenslotte het luidtouw op de vloer in een kring vlijen.
De luidtechnieken zijn ontleend aan die van het Utrechts klokkenluidersgilde dat de klokken in de Dom en andere torens luidt.

Theorie
Bert Dijkink trad op als examinator. Hij is voorzitter van het Zwolse Klokkenluidersgilde en secretaris bij het Kamper Klokkenluidersgilde. Voor Hette Meijering geldt het omgekeerde. Voordat de praktijk werd getoetst, ondervroeg Dijkink de kandidaten op hun theoretische kennis. Waar Broekema in zijn antwoorden liet blijken muzikaal onderlegd te zijn, daar wist Bout veel over de techniek te vertellen. Tot op de terts wist Broekema de toonhoogte van de klokken te benoemen. Bout schetste voor de drie klokken in de Buitenkerk de vallende klepel die ze kennen dus niet de vliegende klepel. „Ze vulden elkaar goed aan”, zei de jury na afloop.
Na de theorie volgde de praktijk en wisselden de kandidaten elkaar af tussen de Mariaklok, de Gerardusklok en de klok genoemd naar de twaalf apostelen. Ter afsluiting kwam een klokkenluider erbij en werd, zoals gebruikelijk, gedrieën de klokken geluid.

Luidmeester
Een volgende stap is die van luidmeester. Diverse klokkenluiders van het Kamper Klokkenluidersgilde ’Geert van Wou’ zijn ook al gecertificeerd als luidmeester. Angelique Walsweer werd in februari de eerste vrouw in deze functie en leidde nu het examen. De spanning liep na afloop even op bij de Stomme van Campen maar het juryberaad buiten pakte positief uit. Binnen ondertekenden Dijkink en Meijering de certificaten waarna Broekema en Bouts die met een brede glimlach in ontvangst namen. Zo groeit het Kamper Klokkenluidersgilde ’Geert van Wou’ in kwantiteit en kwaliteit.


Afbeelding
herdenkingsconcert 4 mei in Grote of Andreaskerk Hattem Cultuur Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Opening 'De Laatste Dag van Jo Leo Snoep' in het Stedelijk Museum Kampen (3 foto's) 3 foto's instagram 19 apr, 20:58
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44