Wethouder Van den Belt stuurt de drône richting ballon
Wethouder Van den Belt stuurt de drône richting ballon (foto: Maarten van Gemert)

Pieter Zandt en VIA porren met TechLab leerlingen voor techniek

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Na de nevenvestiging in IJsselmuiden, heeft nu ook de hoofdvestiging in Kampen een TechLab. De Pieter Zandt Scholengemeenschap participeert, zoals ook het VIA, in een landelijk programma dat extra investeert in techniekonderwijs op het vmbo. Het TechLab is een praktijklokaal volgestouwd met de nieuwste technische snufjes. Leerlingen kunnen zo kennis maken met de vele mogelijkheden van de hedendaagse technologie. Het programma slaat aan.

Aan wethouder Bernard van den Belt (onderwijs) was vorige week woensdag de eer om het TechLab van de Pieter Zandt SG aan de Kamperstraatweg officieel te openen. Op zijn vraag aan de toegestroomde leerlingen wat ze willen worden, bleef het veelal stil. Daarin wil het programma Sterk Techniekonderwijs verandering brengen. In allerlei sectoren komt techniek om de hoek kijken en liggen er mogelijkheden. Volgens Clemens Rekveldt, projectleider bij het Ichthus College, ”hoeft het allang niet meer zwaar en vies te zijn.”

TechLab
Niels instrueerde de wethouder hoe met een drône een ballon aan het plafond kapot te prikken. De knal was een openingshandeling waardig. Daarna keek Van den Belt hoe een laserbox uit hout een gedenkplaat uitsneed met naam, plaats en datum. In de ene hoek gingen leerlingen aan de slag met radiografisch bestuurde trekkertjes in de Lego League waarvoor een heuse competitie bestaat. In een andere hoek bevond zich een leerling door zijn VR-bril in een andere wereld. Bij het VIA vertelt Rekveldt later hoe je met Virtual Reality allerlei situaties kunt simuleren. En zo komt de zorgsector ter sprake want hoe te handelen als je ziet dat een bejaarde dame de elektrische waterkoker op het vuur van het gasfornuis zet?


De speeltafel met technisch Legovernuft (foto: Maarten van Gemert)

Bij het VIA zijn Martin en Wilmer voltijds aangesteld op het TechLab. Bij de PZ is Bé van Dorpel de ”Techlabmeester”. Samen met Arie Trouwborst, directeur Onderwijs, ontving hij de wethouder voor de opening van het TechLab dat eigenlijk al een halfjaar operationeel is. De vestiging van PZ op Urk had als eerste een TechLab, gevolgd door IJsselmuiden en Kampen. Staphorst opende tegelijk met Kampen. Trouwborst schetste hoe hij inzet op de samenwerking met bedrijven en dat het investeringsprogramma aanslaat. Uit landelijk onderzoek blijkt dat 10% meer vmbo-leerlingen kiezen voor het techniekonderwijs.

Sterk Techniekonderwijs
Het ministerie van OCW, Stichting Platforms vmbo (SPv) en Platform Talent voor Technologie (PTvT) zetten zich sinds 2018 in voor Sterk Techniekonderwijs (STO), samen met Platform TL, de MBO Raad en de VO-raad. Het bedrijfsleven komt om de hoek kijken in de samenwerking met VNO-NCW, de Federatie Techniek, MKB-Nederland en technische branches.
Vanaf september 2018 wordt er gemiddeld 100 miljoen per jaar extra geïnvesteerd in techniekonderwijs op het vmbo. In 2018 en 2019 voor machines, materialen en mensen en vanaf 2020 worden de middelen ingezet voor de uitvoering van regionale (binnen gemeentegrenzen) plannen. Dit jaar loopt het programma en de subsidie ten einde maar Trouwborst vertelt dat er door het succes al tot verlenging is besloten tot 2030.

Gastonderwijs
Het STO-programma richt zich niet alleen op het vmbo maar ook op de hoogste klassen in het primair onderwijs. Regelmatig zijn er leerlingen uit groep 7 en 8 te gast in het TechLab van de PZ. Om een beeld te krijgen van de vele mogelijkheden in de techniek zijn de ’zeven werelden van techniek’ ontwikkeld. De mogelijkheden lijken eindeloos maar de technologie ontwikkelt zich ook snel. De TechLabs in Kampen proberen dat bij te houden. Mede bevorderd door het investeringsprogramma Sterk Techniekonderwijs. Voor een duurzaam, dekkend en kwalitatief sterk technisch onderwijs. De technische kennis en kunde in Kampen neemt ras toe achter de schoolmuren van het vmbo.


Bernard van den Belt en Bé van Dorpel met hun houten bord (foto: Maarten van Gemert)

Participatie
Aan het investeringsprogramma Sterk Techniekonderwijs (STO) levert ook het bedrijfsleven zijn bijdrage. Tenslotte worden hun toekomstige technische werknemers opgeleid. Zowel bij de Pieter Zandt SG als het VIA komen regelmatig Kamper bedrijven over de vloer. Een enkele leerling maakt al reclame voor zichzelf.
Tussen de samenwerkende partners binnen STO bevinden zich, naast onderwijspartijen als Platform TL, de MBO Raad en de VO-raad, ook partijen uit het bedrijfsleven als VNO-NCW, de Federatie Techniek, MKB-Nederland. Arie Trouwborst bevestigt dat ’zijn’ TechLab van de Pieter Zandt open staat voor bedrijven en bij het VIA blinkt een ingekorte oranje trailer van Broshuis.
De samenwerking met het voortgezet onderwijs is een belangrijk onderdeel. Rekveldt toont de bibliotheek aan technische materialen die regelmatig uitgeleend worden aan klassen 5 en 6.


Clemens Rekveldt bij de leermaterialenuitleen (foto: Maarten van Gemert)

Bedrijven
Bij het VIA, in één groot pand gevestigd met het Ichthus College en het Almere College, staan enkele auto’s, de bekende oranje trailer, zij het ingekort, en er slingeren enkele motorblokken rond in de werkplaats waar in de hoek tevens theorie-onderwijs wordt gegeven. Juist op het moment dat De Brug op bezoek is, lopen er twee werknemers van de Kamper trailerbouwer Broshuis binnen.
Een andere bekende speler is Van der Sluis Technische Bedrijven met hoofdkantoor in Genemuiden.
Daar hebben ze zelfs een lokaal ingericht voor (gast)leerlingen. Voor de BBI-opleiding verzorgt de Kamper projectontwikkelaar Mateboer een complete lesmodule. Habovo uit IJsselmuiden leert de vmbo-leerlingen alles over tegels en vloeren. En het Kamper bedrijf AutoNiveau levert auto’s om mee te ’experimenteren’. Allerhande aspecten komen daarbij om de hoek kijken en Niels Klompenmaker bestickerde, voor technische vragen en problemen, een auto met zijn naam. Regeren is vooruitzien.


Een Broshuistrailer waarachter theorieles wordt gegeven (foto: Maarten van Gemert)

..

Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht Algemeen 9 uur geleden
Bernard van den Belt en Esther Dekker verwelkomen de leescoördinatoren van Bibliotheek op school
Feest bij bibliotheek èn basisscholen met tien jaar 'Bibliotheek op school' Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeentelijk optreden bij ontrechting en rechtsherstel Joodse inwoners onderzocht (5 foto's) 5 foto's instagram 11 uur geleden