De organisatie van het Dictee van Kampen anno 2023 in conclaaf
De organisatie van het Dictee van Kampen anno 2023 in conclaaf (foto: Maarten van Gemert)

Educatieve stadswandeling over Kampen in WOII als goed doel voor Dictee van Kampen 2023

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN - De beroemde uitspraak ”alle waarden draaien om” van dr. Kolff in de Tweede Wereldoorlog is de titel van een stadswandeling voor scholieren over Kampen in de Tweede Wereldoorlog. Het bijbehorende boekje is toe aan een herziene uitgave. Rotaryclub Kampen stelt dit jaar de opbrengst van het Dictee van Kampen daarvoor beschikbaar.

De Kamper taalknobbels worden dit jaar beproefd op een mooie dag voor Kolff: 9 maart, World Kidney Day (Wereld Nieren Dag). Die donderdagavond worden er zo’n honderd deelnemers in de Stadskazerne verwacht waarvan de meesten in teams van zo’n vijf personen de jaarlijkse taalstrijd aangaan.

Taalstrijd

Voor de aan zichzelf opgelegde maatschappelijke verplichtingen beoogt Rotary Club Kampen elk jaar zo’n €3500 in te zamelen. Het Dictee van Kampen levert daaraan een belangrijke bijdrage. Dit jaar droeg het Nationaal Comité 4/5 mei het goede doel aan: aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. In Kampen wordt dit vertaald in een herziene uitgave van de stadswandeling ’Alle waarden draaien om’. De opbrengst van het Dictee van Kampen 2023, die bestaat uit deelnamegelden en sponsoring, is voor de herdruk van ’Alle waarden draaien om’.
Rotary Kampen daagt iedereen uit, ook bedrijven en verenigingen, voor het Dictee van Kampen in algemeen beschaafd Nederlands (ABN). Donderdagavond 9 maart van 19.30 uur tot 22.30 uur vindt de taalstrijd plaats in de Mulkenzaal van de Stadskazerne. Het inschrijfgeld bedraagt € 15,- per individu en €70 per team van vijf personen. Opgave kan vooraf door een e-mail te sturen naar GHartman@HetNet.nl en op de avond zelf nog vooraf aan de zaal.

Oorlogsherinneringen

De tanende bekendheid met de Holocaust, zoals dat recent in het nieuws kwam, maakt het goede doel tot een actueel thema. De stadswandeling voert langs een aantal locaties waarmee het verhaal verteld wordt over bezet en bevrijd Kampen in de jaren ’40-’45 van de vorige eeuw. Dr. Kolff, verbonden aan het Stadsziekenhuis Kampen, zette zijn medische status, samen met andere artsen, in om mensen te behoeden voor transport naar Duitsland.
Bij de organisatie door Benedikte Dijksterhuis, lid van de Rotarycommissie Dictee, en Aart Kleijer, commissievoorzitter, hebben zich Annelies Rijkhoff en Hester Timmerman gevoegd namens Stadsarchief Kampen (v.l.n.r. op bovenstaande foto). Ook docenten geschiedenis van het Ichthus College denken en kijken mee. De archiefmedewerksters geven een aantal punten aan waarop de uitgave herzien wordt.


Het Dictee van Kampen in de Stadskazerne anno 2022 (archieffoto: Maarten van Gemert)

Geheime code

Aan de nieuwe uitgave van de stadswandeling worden nieuwe locaties toegevoegd. Op deze locaties in de binnenstad van Kampen komen de leerlingen meer te weten over de rol van Kampenaren in het landelijk verzet. Ook komen distributiebonnen en de centrale keuken op de Plantage aan bod. De locaties in IJsselmuiden, Grafhorst en Mastenbroek zijn extra aan het werkboek toegevoegd om de route compleet te maken. Naast de nieuwe locaties zijn ook de opdrachten in het werkboek stevig onder de loep genomen en is er een geheime code te vinden.
Er zullen drieduizend nieuwe exemplaren worden gedrukt, te verspreiden onder de groepen 7 en 8 (basisscholen) en klassen 1 en 2 (voortgezet onderwijs). De leerlingen kunnen het boekje ook zelf ophalen bij Tourist Info in De Stadskazerne. Mariëlle van Zanten neemt het mee in haar programma Kunst en Kind.

Gezonde nieren

De Kamper taalstrijd in ABN vindt plaats op World Kidney Day, een dag die dr. Kolff verwelkomd zou hebben. De Kamper internist emigreerde naar Amerika en overleed daar in 2009. Elk jaar wordt op 9 maart aandacht gevraagd voor het belang van gezonde nieren. Op 4 april is het 80 jaar geleden dat Kolff de eerste geslaagde nierdialyse uitvoerde.
De Dr. Kolffstichting staat die dag met een internationaal forum stil bij dat revolutionaire moment. Dan zal de voertaal naar verwachting Engels zijn. Maar eerst wordt op 9 maart de strijd gevoerd wie in Kampen de Nederlandse taal het best machtig is.
Bij het Dictee van Kampen.


De stadswandelwerkboekjes die een herdruk behoeven (foto: Maarten van Gemert)

....