Wouter Berns te midden van zijn schilderijen
Wouter Berns te midden van zijn schilderijen (foto: Maarten van Gemert)

Kamper kunstexpositie ’Droomwerk’ trekt de regio in

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)
KAMPEN – Na een geslaagde tentoonstelling in Kampen vervolgt de gevarieerde kunstexpositie Droomwerk in de regio. Afgelopen zaterdag opende de expositie in Zwolle en meer plaatsen volgen. Ook de vijf deelnemende Kamper kunstenaars reizen mee en zullen daar hun lezingen geven. De afsluitende lezingenavond in Kampen gaf een inspirerend kijkje in hun werk en dromen.

Vaak hebben kunstenaars een bijzondere band met dromen. Kamper kunstenaars Wouter Berns, Willeke Orsel, Ben Marsman, Linda Westera en Jehudi van Dijk tonen hun affiniteit met dromen in de expositie Droomwerk. In de zomermaanden was café Paatje in de Stadskazerne hun droomplek. Tot eind oktober is dat Kunstruimte het Langhuis in Zwolle en Elburg en Dalfsen volgen daarna. Het vijftal draagt met trots de Kamper kunst en creativiteit uit.

Dromen in Kampen
De gevarieerde kunstexpositie ’Droomwerk’ komt voort uit de maand ’Dromen in Kampen’ die Bibliotheek Kampen al enkele jaren houdt samen met UITverGROOT en ondersteund door Cultuurfonds Kampen. Bij Droomwerk delen vijf Kamper kunstenaars hun dromen tijdens het scheppen van hun werk. De tentoonstelling omvat acrylschilderijen van Wouter Berns, beelden van Willeke Orsel, fotomontages van Ben Marsman, tekeningen van Linda Westra en knipselgedichten van Jehudi van Dijk.

Inspiratie
Op de lezingenavond, waarmee de expositie in Kampen werd afgesloten, namen Wouter Berns, Willeke Orsel en Jehudi van Dijk de bezoekers mee in hun werkprocessen, dromen en inspiratie. Volgens Wouter kan alles zomaar iets worden. Dat is associëren volgens hem en elk schilderproces is en reis. Soms letterlijk als hij wisselt met zijn werkatelier in Frankrijk waar het licht heel anders valt. Het ”iets” bij Wouter is vaak een situatie die realistisch lijkt maar op de keper beschouwd toch onmogelijk is.
Willeke kan niet zo rigoureus werken als Wouter, vertelde ze. Doorgans werkt ze vanuit een vaag idee dat langzaamaan gestalte krijgt. Letterlijk, waarbij haar beelden iets autobiografisch krijgt. Ze hield een sterk pleidooi voor kunstonderwijs en vroeg de bezoekers mee te associëren bij inktvlekken. Jehudi, tenslotte, nam de aanwezigen mee in zijn werk door snippers van verscheurde boeken uit te delen. Daarmee maakt hij nieuwe gedichten. Zijn dromen en spelen met taal zijn ook terug te zien in de videoclips die hij maakt voor Esther Groenenberg.


Jehudi van Dijk met op de achtergrond Willeke Orsel (foto: Maarten van Gemert)

Rondreis
De expositie Droomwerk is niet onopgemerkt gebleven buiten Kampen. Willeke kreeg aanvragen voor de tentoonstelling uit de regio en haar ’partners in dreaming’ gaan hierin mee. Tot en met zondag 30 oktober staat Droomwerk in Kunstruimte het Langhuis, Goudsteeg 8 te Zwolle, en van 7 t/m 30 oktober in KunstHub BinK, Beekstraat 57 te Elburg. In februari en maart wordt de expositie opgebouwd in de Trefkoele in Dalfsen, waar Zalk recent de Dorpsvernieuwingsprijs won. Willeke hoopt nog een vierde locatie te vinden.
Afwisselend met twee of drie kunstenaars van het vijftal worden lezingen gegeven op 9 en 30 oktober in Zwolle en op 11 en 20 oktober in Elburg.
Volgens Willeke verschillen kunstenaars in hun stromen van beelden maar de onderliggende rivier is er altijd. Het resultaat toont de expositie Droomwerk.