Het gedicht over Kampen dat de brug legde tussen Marjolijn Blok en Patrick Broekema
Het gedicht over Kampen dat de brug legde tussen Marjolijn Blok en Patrick Broekema Foto: (foto: Maarten van Gemert)

Kamper kunst onder de aandacht aan vooravond Monumentendag

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Huib Strengers en Maarten van Gemert)  
KAMPEN – In de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum werd aan de vooravond van Open Monumentendag door drie dicht bij kunst betrokken vrouwen de Inspiratieroute overhandigd aan cultuurwethouder Richard Boddeus. Een wandelroute langs kunstenaars en gelegenheden waar creativiteit hoog in het vaandel staat.

Het trio bestaat uit Cilia de Jong van Upcycle Atelier Vooruitzicht, Marjolijn Blok van Galerie G en Marieken Westerink wier partner, kunstsschilder Wouter Berns, Galerie Tripmaker bestiert. Drie ”powervrouwen”, zoals Westerink het in haar openingswoordje omschreef, die ”nu samen een boom gepland hebben wat een heel park mag worden”. In mei van dit jaar startten ze met de uitwerking van hun plan voor de Inspiratieroute die moet bijdragen aan een sterker cultureel leef- en werkklimaat in de Kamper binnenstad.

Criteria
Deelnemende organisaties moeten voldoen aan een reeks criteria. Zo moet de locatie in de binnenstad zijn, het moet gaan om zelfgemaakte objecten, zoals beelden, sculpturen of schilderijen, en over de objecten is een verhaal te vertellen, zoals bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis en het materiaalgebruik. Uiteraard is de locatie open voor publiek met ”duidelijke” tijden, bijvoorbeeld op vrijdag en zaterdag. De zondag wordt niet genoemd in de criteria. De maker moet aanwezig zijn en er wordt een hartelijke ontvangst verwacht als ambassadeur voor de stad en de inwoners. De grotere musea in Kampen maken deel uit van de route. Vooralsnog gaat het om ruim twintig locaties en is de Inspiratieroute houdbaar tot eind volgend jaar.

Verbinden
Het ontwerp van de Inspiratieroute, op papier verkrijgbaar bij de deelnemers en bij Tourist Info en digitaal op www.visitKampen.nl/kunstroute, kent drie hoofdkleuren die de Kamper binnenstad kleuren. Kleur en betekenis kwamen terug in de kledij van het trio. Waar Blok met het oranjerood van de binnenstedelijke bebouwing warmte, enthousiasme en creativiteit weergaf, daar roerde Westerink in het groen van het Stadspark het goede zaaigoed en de vruchtbare bodem voor kunst in Kampen aan. In het blauw van de IJssel sprak De Jong over het begin als een klein stroompje. De Inspiratieroute moet alles, wat er al is aan kunst in Kampen, aan elkaar verbinden zodat het gaat stromen met een heldere ambitie.

Kunst
De Open Monumentendag vorig weekeinde had niet de omvang van andere jaren. Er waren minder ’Monumentenvlaggen’ te zien. In Galerie G had Marjolein Blok een aantrekkelijk expositie van Wim Stalknecht ingericht en bijzondere beelden van de in Kampen woonachtige Freeke Klerekoper. Een deel van de werken van Stalknecht was te zien in Burgwalstraat 6, waar de nieuwe bewoners, Patrick Broekema en zijn vriendin Dieke, op de benedenverdieping regelmatig exposities willen houden. Na de opening van Blok in haar galerij ging het gezelschap in optocht naar de Burgwalstraat om uiteindelijk in de Gasthuisstraat terug te keren voor een hapje en drankje. Zo gaven Blok en Broekema invulling aan verbinding door de Inspiratieroute en met Monumentendag.

Deels staat de tentoonstelling ‘Hallo Kampen!’ in het Rijksmonument aan de Burgwalstraat 6-8 (foto: Maarten van Gemert)

Lederwaren
Het Stedelijk Museum had kort na het middaguur al over de tweehonderd bezoekers ontvangen, die onder andere de expositie van de onlangs overleden Eli Content konden bezichtigen. Andere ’brandpunten van kunst’ van de Inspiratieroute mochten ook niet klagen. Wel is er vorige week in deze krant een fout geslopen in het artikel over Kampen als verdienstelijke kunststad.
Kurashi Atelier is gèèn leerlooierij. Ilona Prins maakt geen leer maar werkt met leer. Op ambachtelijke wijze maakt ze met de hand gestikte lederwaren van ecologisch verantwoord gelooid leer. Dit toont de brede insteek van de Inspiratieroute. Ambachtelijk vakmanschap is ook een kunst en draagt eveneens bij aan Kampen als kunststad. Dat verbindt de drie ”powervrouwen”, de smaak naar meer, meer ontdekken van de schoonheid en de potentie van Kampen als kunststad. De eerste aanzet is een feit. De Inspiratieroute.

..