Afbeelding
Foto: Pixabay

Gratis preventie-trainingen ‘Leer te durven’ en ‘Plezier op school’

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - ‘Leer te durven’ is een training voor kinderen uit de groepen 5 t/m 8 die graag meer willen durven en zich zelfverzekerder willen voelen. Voor kinderen die angstig zijn of net wat meer en vaker last hebben van zenuwen en onzekerheden. Dit kan zijn op verschillende gebieden zoals: voor jezelf opkomen en je mening geven, voor groepen praten (spreekbeurt geven), bij toetsen of contact maken met andere kinderen.

‘Plezier op school’ is een tweedaagse zomertraining voor groep-8-leerlingen die straks naar de brugklas gaan en dat spannend vinden. Naar een nieuwe school gaan betekent: een nieuwe start. Dit is volgens docenten een goed moment om te leren makkelijker contact te maken en grenzen aan te geven. 

Leer te Durven

In ‘Leer te Durven’ zien kinderen dat zij niet de enige zijn die soms dingen spannend vinden of niet goed durven. Samen met leeftijdsgenoten oefenen de kinderen (spelenderwijs) om meer helpende gedachten te bedenken en zich sterker en dapperder te voelen. Ze leren ook omgaan met angstige, boze of verdrietige gevoelens. 

Waarom is Leer te durven belangrijk?

Iedereen is wel eens bang of zenuwachtig. Als een kind echter heel vaak of erg bang of zenuwachtig is, heeft dat invloed op de sociaal-emotionele ontwikkeling. Sommige kinderen die weinig zelfvertrouwen hebben, trekken zich terug en hebben daardoor minder positieve ervaringen. Meer te leren durven kan er voor zorgen dat een kind zich goed ontwikkelt en zelfverzekerd in het leven komt te staan. 

Plezier op school 

De organisatie verteld: “De overstap naar het voortgezet onderwijs is leuk maar kan ook spannend zijn. Sommige kinderen zien ertegenop, omdat ze bijvoorbeeld erg verlegen zijn, moeilijk vriendjes maken, gepest werden op de basisschool of het moeilijk vinden om zichzelf altijd te beheersen. Dat is pittig en kan maken dat je kind (stilletjes) als een berg op ziet tegen de overstap. De zomertraining ‘Plezier op school’ helpt jouw kind om met vertrouwen een start te maken op de nieuwe school. Op de 2e dag komen twee speciale hulphonden (van Stichting Hulphond), zodat de kinderen het geleerde samen met de hond kunnen oefenen.” 

Wat gaan de kinderen leren?

“Zelfverzekerd starten op de nieuwe school. Daar gaat het kind samen met andere kinderen aan werken bij Plezier op school. Het kind leert allerlei sociale vaardigheden of frist die op. Tijdens de training leert het kind hoe het nieuwe contacten kan leggen en behouden, hoe het best te reageren als iemand vervelend doet, zichzelf beheersen bij boosheid en voor zichzelf op te komen. De kans op herhaling van pesterijen of van problemen in de omgang met anderen wordt door deze training verkleind. 

Praktisch informatie
Deelname aan de training is gratis voor kinderen uit de gemeente Kampen. Belangstellenden worden uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. ‘Leer te durven’ start op donderdag 25 mei. In een groepje komen de kinderen 8 keer wekelijks, bij elkaar van 15:30 tot 17:00 uur.

‘Plezier op school’ is er op 29 en 30 augustus van 9:00 tot 16:30 uur. De ouderavond is op maandag 28 augustus, van 19 tot 21 uur. Aanmelden kan tot 10 juli 2022.

Meer informatie en aanmelden via Impluz telefoon: 0570-604900 of mail: info@impluz.nl of direct via https://www.impluz.nl Geef op de site de zoekopdracht: ‘durven’ of ‘plezier’