Het hoofdorgel in De Burgwal
Het hoofdorgel in De Burgwal (foto: Maarten van Gemert)

Oster-Oratorium van Bach in cantatedienst op Eerste Paasdag

Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – In de serie Cantatediensten wordt zondag 9 april groots uitgepakt. Het Oster-Oratorium van Bach staat om 17u00 uur op het programma in De Burgwal (Burgwal 60). Een omvangrijke en volledige bezetting van koor en orkest zal dit werk ten gehore brengen. Waarschijnlijk is de uitvoering, die ook voor Eerste Paasdag is geschreven, uniek in Nederland.

Kommt, eilet und laufet, ihr flüchtigen Füße (BWV 249): het duurde zo’n 25 jaar voordat Johann Sebastian Bach tevreden was over de compositie van zijn paasoratorium. Pas in Bachs geheel opnieuw uitgeschreven partituur rond 1738 kreeg het de titel oratorium. Strikt genomen zijn hier kanttekeningen bij te plaatsen en heeft het werk meer weg van een opera. Bach schreef twee cantates voor Pasen maar slechts één oratorium, dat veel uitgebreider is dan een cantate.

De dubbele bezetting vereiste ook een dubbele voorbereidingstijd van het Bachorkest, het Bachkoor en van dirigent Sander van Houten. Hij wisselt in de serie Cantatediensten het dirigeerstokje af met Ab Weegenaar die deze keer het Zwier van Dijkorgel bespeelt. Emerituspredikant Jan Bouma (NGK) zal voorgaan in de ‘reguliere’ dienst. Cantates verlevendigden vroeger de dienst.

Sander van Houten kent geen vergelijkbare uitvoering van het werk. Hij vermoedt sterk dat de uitvoering uniek voor Nederland wordt. Als solisten zullen Aldona Bartnik (sopraan), Emilie Wijers (alt), Francis Ng (tenor) en Jouke Wymenga (bas) naar voren treden. Lees meer over dit paasoratorium van Bach op de website van De Burgwal.

Een eerdere cantatedienst in De Burgwal (foto: Maarten van Gemert)

....

Afbeelding
Gebedsgenezing en demonen uitdrijven ook aan de orde in Kampen, minister krijgt kamervragen over Tom De Wal en aanhang maar kan niet.. Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:34
Wethouder Boddeus ontvangt de felicitaties en een taart van Hilda Helmhout namens de lokale afdeling van de Fietsersbond.
Fietsersbond feliciteert gemeente Kampen Nieuws Ingezonden 23 mei, 15:21
Kloens biddend tijdens een actie in Sao Paulo
Evangelist Jelthe Kloens uit kampen terug uit Brazilie na 'succesvolle missiereis' met honderden bekeerlingen en wonderen Algemeen Ingezonden 23 mei, 15:16