Frans Haagen en Louwrens Stoter aan de voet van de Nieuwe Toren
Frans Haagen en Louwrens Stoter aan de voet van de Nieuwe Toren (foto: Maarten van Gemert)

Zomeravondbeiaardconcerten op carillon Nieuwe Toren starten met Mozarts opera ’Die Zauberflöte’

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Beiaardkring Kampen heeft weer een bijzondere start geprogrammeerd van de nieuwe serie Zomeravondconcerten. Vrijdag 16 juni om 19.30 uur trapt de reeks beiaardconcerten op de Nieuwe Toren af met een speciaal voor carillon bewerkte versie van de opera ’Die Zauberflöte’ van Mozart. Bert Bomer zal de muziekstukken verbinden met teksten die het verhaal van de opera vertellen.

Traditiegetrouw bijt de Kamper stadsbeiaardier Frans Haagen de spits af. Louwrens Stoter is aangetreden als nieuwe voorzitter van Beiaardkring Kampen. Hij licht enthousiast de concertserie toe. Na de aftrap aanstaande vrijdag wordt de concertreeks wekelijks vervolgd totdat Frans Haagen vrijdag 28 juli de beiaardconcerten met een gemengd programma bijna afsluit. Zaterdag 2 september volgt om 10.30 uur de carillonjukebox. De week erop is de Nieuwe Toren geopend voor bezoekers tijdens Open Monumentendag.

Sprookjesopera
’Die Zauberflöte’ is een sprookjesopera van Wolfgang Amadeus Mozart waarin de vogelvanger Papageno zijn geluk vindt bij Papagena. Gevolgd door prins Tamino en prinses Pamina die ook gelukkig met elkaar worden. Luisterend naar de muziek van het carillon zijn diverse bekend geworden melodieën uit de opera. Bert Bömer zal het verhaal toelichten in de luistertuin oftewel de Hof van Breda aan de Marktsteeg.
De emeritus predikant uit Doesburg is gefascineerd door de klanken van het carillon, nu vanuit zijn woonplaats en eerder vanuit onder andere de pastorie in Amersfoort waar het psychiatrisch ziekenhuis Zon & Schild carillonklanken verspreidde.

Voorzitterschap
De geboren en getogen maar naar IJsselmuiden verhuisde Kampenaar Louwrens Stoter heeft de voorzittershamer van de Beiaardkring overgenomen. Hij is ook altijd al aangesproken geweest door het carillon van de Nieuwe Toren. Twintig jaar geleden, toen Frans Haagen nog maar net stadsbeiaardier van Kampen was, zat Stoter als zijn pianoleerling al eens naast Hagen voor het klavier (zie hieronder).
Ab Weegenaar kent Stoter van het vroegere Bovenkerk Kamerkoor waar Sander van Houten het orgel bespeelde. Jasper Stam, ook beiaardier en secretaris van de Beiaardkring, kent hij uit de kerk en zo is het kringetje rond.

Carillonjukebox
Elke vrijdagavond van 19.30 uur tot 20.30 uur speelt een andere beiaardier die afkomstig zijn uit binnen- en buitenland. Lees hier het gehele programma.
Voor de afsluitende carillonjukebox kan iedereen een verzoeknummer indienen bij Louwrens Stoter, aan de voet van de Nieuwe Toren, voorafgaand aan de bespeling op zaterdag 2 september van 10.30 uur tot 12.00 uur. Het genre mag uiteen lopen van klassieke tot populaire muziek.

Luisterplaats
De jukebox en de in de weken voorafgaande beiaardconcerten kunnen in de hele binnenstad beluisterd en bewonderd worden. Voor een rustige omgeving is de luisterplaats ’Het hof van Breda’ een aanrader, te bereiken vanuit de Marktsteeg. Op deze gratis toegankelijke, bloemrijke binnenplaats is een programma verkrijgbaar en wordt kosteloos koffie, thee en limonade geschonken. Het aantal zitplaatsen is beperkt tenzij men een eigen klapstoeltje of zitkussen meeneemt. Uitkijkend over de oude Kamper daken en op de oude Nieuwe Toren is het daar goed toeven. Voor de Zomeravondconcerten 2023.


Louwrens Stoter kijkt Frans Haagen al twintig jaar op de vingers ;-)  (foto: deels aangeleverd)

..