Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Willem Kolff Stichting treurt om overlijden van oprichter en erevoorzitter John Jacobze

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - Na een actief leven is op 13 juni 2023 John Jacobze overleden in zijn woonhuis aan de Vloeddijk in Kampen. Hij werd 88 jaar. John Jacobze was voormalig huisarts in Kampen en jarenlang directeur van de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid in Overijssel. 

Daarnaast was hij voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging. Bekend werd hij onder andere als oprichter van de Willem Kolff Stichting. Hij zette die in 2003 op samen met de journalist Herman Broers. De latere Kolff-biograaf. Willem Kolff schreef in Kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog geschiedenis met de uitvinding van de kunstnier.

Huisarts

John William Jacobze is op 9 juli 1934 in Kampen geboren als zoon van John William Jacobze Sr., eveneens huisarts in Kampen. Hij trad in de voetsporen van zijn vader die een grote maatschappelijke betrokkenheid aan de dag legde. Onder andere met de oprichting in 1924, van een lokale Vereniging ter Bestrijding der Tuberculose.
In die tijd volksziekte nummer 1 in Nederland. John Jacobze zou het werk van zijn vader in deze vereniging later voortzetten en was nog lang actief als voorzitter.  Sinds kort heet de vereniging  ‘Vereniging Gezondheidszorg Kampen’. Boven alles echter was John Jacobze gegrepen door het leven en werk van Willem Kolff, een van de belangrijkste medische uitvinders van de 20e eeuw.

John Jacobze was gegrepen door het leven en werk van Willem Kolff 

De internist Willem Kolff (1911-2009) was de behandeling van nierpatiënten in het Academisch Ziekenhuis in Groningen begonnen en zette dit voort in het Stadsziekenhuis van Kampen na zijn benoeming in 1941. In 1943 werd het eerste succes geboekt en leefde een patiënt nog vier weken dankzij een door Willem Kolff en zijn team ontwikkelde kunstnier.

John Jacobze was van mening dat de herinnering aan het werk van Willem Kolff in leven diende te worden gehouden, als eerbetoon aan deze man die wereldwijd in de medische wereld wordt beschouwd als de vader van de kunstorganen.

Stadsziekenhuis

De Kamper huisarts haalde Willem Kolff, die in 1950 naar de Verenigde Staten was geëmigreerd, verschillende keren naar Nederland waar de beroemde uitvinder - gelauwerd met meer dan 127 internationale onderscheidingen en 13 eredoctoraten van universiteiten over de hele wereld - vanzelfsprekend ook Kampen bezocht. Het gemeentebestuur van de stad heeft hem tot Ereburger benoemd. 

Tijdens een van deze bezoeken kwam Willem Kolff tot zijn schrik ter ore dat er plannen waren het Stadsziekenhuis, ‘De Engelenbergstichting’ te slopen, de plaats waar wereldgeschiedenis was geschreven.

Hij ondersteunde dan ook van ganser harte een lokaal initiatief om dit historische gebouw van de sloop te redden. De Stichting ‘Red het Monumentale Ziekenhuisgebouw’, onder leiding van Johns zuster, Jacky ten Hove, voormalige beheerster van het Frans Walkate Achief, slaagde erin het voormalige stadsziekenhuis op de Monumentenlijst te krijgen. Inmiddels is het al geruime tijd een onderdeel van zorgorganisatie IJsselheem.

Ridder

In april 1999 werd John Jacobze voor zijn professionele en maatschappelijke werk benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Willem Kolff Stichting eerde John Jacobze in 2022 nog met het erevoorzitterschap. 

De namen Willem Kolff en John Jacobze zullen voor altijd met elkaar verbonden blijven. Het bestuur van de Willem Kolff Stichting zegt het werk voort te zetten, gestimuleerd door het enthousiasme van zijn overleden erevoorzitter: John William Jacobze.

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 10 uur geleden