Willem in de kantine
Willem in de kantine Foto: Aangeleverd

Wilsum krijgt de Willem van Dierenstraat

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Robert van den Belt) 

WILSUM - In de Collegevergadering van de gemeente Kampen is op 9 mei 2023 besloten dat Wilsum de Willem van Dierenstraat krijgt. Op dit moment zijn de voorbereidingen (het zogenaamde bouwrijp maken) in volle gang op de tweede fase van woonwijk de Thijs in Wilsum. Eerder werden al de Koert Meulemanstraat en de Philip Klingestraat als straatnaam in gebruik genomen. Nu kan woonwijk de Thijs ook de Willem van Dierenstraat eraan toevoegen. In gesprek met Jan Marskamp, voorzitter van CPO de Thijs vertelt hij ons meer over de ontwikkeling rondom de straatnaamkeuze. 

“Juni 2022 zijn we gestart met een aanvraag voor de Willem van Dierenstraat. De straatnaam kwam eigenlijk spontaan bij ons op. Woonwijk de Thijs wordt gebouwd op het oude voetbalveld van de vv Wilsum. Dan ga je nadenken. Vanuit de bewoners van de tweede fase en spontaan van dorpsbewoners kregen we leuke reacties omtrent de straatnaam. Algauw kwamen we op de Willem van Dierenstraat.”

Willem van Dieren is  een bekende onder de Wilsummers. In de volksmond ook wel Pimme genaamd. Een rasvrijwilliger, zoals Jan Marskamp hem omschrijft. “Veertig jaar lang heb ik als bestuurder van de voetbal Willem van Dieren van dichtbij meegemaakt. Eerst tien jaar als secretaris en later nog dertig jaar als voorzitter.” Op dinsdag 11 september 2018 kwam het droevige bericht dat erelid Willem van Dieren op 88-jarige leeftijd is overleden. Nu vijf jaar verder kon het bestuur een aanvraag indienen voor de straatnaam. Dat zijn namelijk de procedures. 

In contact met projectcoördinator Julian Aarten van de gemeente Kampen die zich bezighoudt met woonwijk de Thijs werd een motivatiebrief ingediend. “Wanneer je een motivatie indient ga je een opsomming maken van wat iemand zoal gedaan heeft. We kwamen er al gauw achter dat Willem een heel aantal functies op zijn CV had staan. Zo werd hij lid op 1 augustus 1957 en is tot zijn overlijden in 2018 lid gebleven, dus meer dan 60 jaar. Hij is dan ook erelid van de vereniging. Hij was bestuurslid van 1960 tot 1984, waarvan 15 jaar als secretaris, hij stond aan de wieg van ons Dorps- en clubblad de Corner. Dit deed hij van 1974 tot 1983 (De Corner wordt nog steeds maandelijks huis-aan-huis in Wilsum bezorgd), in 1988 werd hij benoemd tot clubman van het jaar, in 2010 wint hij de Uitstralingsprijs tijdens de Kamper Sportverkiezing op 80-jarige leeftijd en sinds 2008 kent Wilsum de ‘Willem van Dieren Penalty bokaal’ wat een vast onderdeel is op de jaarlijkse familiedag. Maar als belangrijkste argument: Hij heeft zich vanaf 1960 meer dan 50 jaar lang ingezet voor de voormalige en de nieuwe huidige voetbalaccommodaties aan de van Lierweg. Eigenlijk is er nog zoveel meer op te noemen waarom we voor de Willem van Dierenstraat hebben gekozen, maar symbolisch gezien staat straks het straatnaambord op de juiste plek. Zijn lust en zijn leven.”

Nick de Vries