
Wa’k nog wol zegg’n: Esma Arslan
· leestijd 2 minuten Algemeen(door Jac Ruiten)
KAMPEN - Ik zit aan een tafeltje op een terras op de plantage. Voor mij zit een vrouw met een energieke uitstraling die klaar is om een nieuwe uitdaging aangaat. Nou ja nieuw... Ik praat met Esma Arslan een juf die al 30 werkzaam is in het basisonderwijs en les geeft op Het Meerrijk (de voormalige Willem Alexanderschool) 29 September hield dat voor haar op en start ze op het Startcollege (onderdeel van de Landstede) in Zwolle om daar nieuwkomers in Nederland in de leeftijdscategorie van 12 tot 18 les te gaan geven.
Meertaligheid
Meertaligheid is een specialiteit van Esma. Ze spreekt vloeiend 5 talen en zet dat met veel enthousiasme in om leerlingen, studenten en - niet te vergeten- ouders te ondersteunen in de communicatie.
“Meertaligheid heb ik altijd een grote rijkdom gevonden, vooral in onze multi-culturele samenleving!”, zegt ze. ”Hoeveel misverstanden en frustraties hadden er niet voorkomen kunnen worden als er meer meertalige onderwijskrachten waren geweest!” En daar zet ze een punt. “Haal de ouders de school in en communiceer!” Tien jaar lang werkte ze nauw samen met de KPZ (Pabo in Zwolle) en verzorgde ze culturele studiereizen naar Turkije waar vooral deeltijdstudenten n.a.v. een thema met een onderzoeksvraag aan de slag gingen. Ook werkte ze aan een project en gaf communicatielessen (i.s.m. de K.P Z.) om meer meertaligen voor de klas te krijgen.
Kinderen
Veel oud leerlingen spreken haar nog steeds dankbaar aan voor de lessen en het luisterend oor dat ze bij haar hebben ondervonden. “Wees eerlijk, je kan geen gouden bergen beloven als ze er niet zijn. Kijk naar de kinderen, haal het talent naar boven, laat ze stralen maar vooral laat ze zichzelf zijn!” Zo maar wat uitspraken die ze er achter elkaar uit ratelt. “Ik heb altijd de drive gehad om kinderen ergens te brengen. Ik wilde een rolmodel zijn voor ze. Ze stimuleren, ze het belang van lezen bijbrengen. Ongelooflijk belangrijk voor je ontwikkeling”.
Verandering
Ik vroeg haar welke veranderingen ze in het onderwijs heeft waargenomen en hoe ze daar tegenaan kijkt. Ik kreeg antwoorden die vergelijkbaar waren met antwoorden van meerdere vakbroeders en zusters n.l.: “ Ik word gek van al die administratie! Er zijn veel te veel vakken bij gekomen! Ik heb gewoon tijd tekort om op een respectvolle manier met kinderen te praten!” Esma vindt bovendien dat we eens moeten stoppen met kinderen af te rekenen op hun toetsresultaten, er is zoveel meer dat meespeelt. Beoordeel kinderen op hun eigen specifieke, unieke manier. Dat gaat verder dan een cijfer!!
Toekomst
Reizen blijft voor haar ook een uitdaging. Uitstapjes naar Mexico om in de voetsporen van de Maya’s te treden is er een van. Naar Peru en India gaan is ook niet verkeerd vindt ze. Ik heb respect voor de natuur en zal mijn afkomst nooit verloochenen. Ik wil inspiratie halen uit deze voor mij historisch en spiritueel invloedrijke culturen om dat vervolgens weer te delen. Was getekend te Kampen: Esma Arslan!