Jan Liefting bij één van de historische bruggen waar hij in Kampen zo van geniet. 'Karakteristiek voor historisch Kampen.'
Jan Liefting bij één van de historische bruggen waar hij in Kampen zo van geniet. 'Karakteristiek voor historisch Kampen.' Foto Tennekes

Wa’k nog wol zegg’n, Jan Liefting: Ik ben een geluksvogel!

· leestijd 2 minuten Algemeen

 (door Jac Ruiten)

Ik word hartelijk ontvangen in een statig herenhuis aan de Vloeddijk. Smaakvol verbouwd en ingericht met Jugendstil accenten en herinneringen uit het kleurrijke leven van Jan en Nel Liefting. Wie kent Jan niet: initiator en organisator van talrijke musicals en evenementen zoals KIOK. Maar wie schuilt er achter dit veelzijdig mens?

Jan werd geboren in Indonesië en na 5 kwam hij terecht in Kampen, waar zijn vader een café begon op ‘t ukien van d’ eilige stege. Daar ontpopte jonge Jan zich al snel tot een zeer talentvol biljarter. Maar tegen de wens van zijn vader in koos Jan toch al snel voor een voetbalcarriëre.
Bij KHC ondervond hij een warm en kleurrijk clubgevoel en nog steeds draagt hij deze club een warm hart toe. Uiteindelijk keepte Jan jaren in het eerste van PEC Zwolle. Geheel in het zwart gekleed volgde hij het spoor van Frans de Munck, zijn grote voorbeeld in die tijd. Ook was Jan een succesvol trainer van diverse aansprekende clubs in Urk, Lelystad en Hattem. Grote waardering heeft hij voor de mentale weerbaarheid en het talent van Jaap Stam. Maar Jan bezat meer talenten.

Geluksvogel!

“Ik ben een geluksvogel, heb heel lang gepuberd en deed eerst voordat ik dacht”, zegt Jan lachend. “Ik ben een spontaan mens en goed in het bedenken van wat leuk is!”
Dat is moeilijk te bestrijden, getuige de vele evenementen en typetjes (Boer Mannes) die uit Jans brein ontsproten en die menig traantje lieten rollen van de lach. Hij mag graag mensen blij maken en is zeer sociaal bewogen. “Iedereen voor iedereen”, de oneliners rollen er spontaan uit.

Kampen

De liefde voor Kampen zit diepgeworteld. In het tentoonstellen van de IJsselkogge ziet Jan echter niets. Daarentegen vindt hij het ‘Reevediep’ wel weer een prachtig ontgonnen gebied.

“Maak wat van die Koggewerf, breng leven in de brouwerij door wat met de Burgel te doen. Oude bruggetjes terug bijvoorbeeld Kampen ademt nostalgie en ouderwetse gezelligheid. Hendrik Avercamp in de hele wereld bekend! Wat zie je daarvan terug in Kampen? Niets! Mijn handen jeuken om daar iets mee te gaan doen. Een rariteitenkabinet opzetten dat genereert toeristen.” Het ene na het andere idee komt over tafel en onderstreept de gedrevenheid van Jan.

School

Jarenlang was Jan leraar Nederlands op de ambachtschool (later LTS) in Kampen en wat hem het meest aantrok was de onbevangenheid van kinderen, het begeleiden van jongens die het niet zo makkelijk hadden, van het straatschoffie, dat heeft hem altijd aangetrokken. Die vind je dan ook regelmatig terug in de, uit zijn pen gevloeide, musicals en sketches. “Oliver Twist” zou zomaar “des Lieftings” kunnen zijn.

Jan houdt van de gewone man. Onbekommerd, recht door zee en vanuit het hart!! Vele leerlingen denk ook zo aan hem terug! Een man van, en met, verhalen die boeien! Met weemoed denkt Jan terug aan meneer Binnendijk een geschiedenisleraar op de HBS die hem met prachtige verhalen wist te inspireren. Jan een onderwijzer pur sang!

Jong van geest

“Pianospelen, muziekstukken schrijven dat had ik eigenlijk graag gewild. Nog een keer de musical ‘Cabaret’ op de planken brengen, dat zit ook nog in mijn achterhoofd”, zegt Jan. “Wie weet wat de toekomst zal brengen. Ik voel me nog lang geen 75 en achter de geraniums zitten? Ik moet er niet aan denken!”
Jan is nog jong van geest en houdt er van om met zijn vrouw Nel te reizen. Zuid Europa heeft zijn voorkeur. “Daar leven ze volop, en hangen ze niet zo aan het geld!” Met een tikkeltje arrogantie stipt Jan nog aan dat wat hij leuk vindt 80 procent van de mensen ook leuk vindt. Ik moet zeggen dat heeft hij al dikwijls bewezen. Hij weet als geen ander mensen te enthousiasmeren en te begeesteren, heeft een oog voor talent en een ongezouten zijn mening die hij graag geeft.

Na het gesprek neem ik hartelijk afscheid van een bevlogen, markante Kampenaar en visionair.

Is getekend te Kampen.....Jan Liefting.

Jac Ruiten.

Nick de Vries

Nick de Vries