Afbeelding
Aangeleverd.

Kampenaren steken handen uit de mouwen voor Namibië

· leestijd 2 minuten Algemeen

(Door Leo Polhuijs)

KAMPEN -  Het duurt nog even, maar de voorbereidingen zijn al  in volle gang. Op 12 oktober stapt een groepje van acht inwoners uit Kampen en omgeving op het vliegtuig naar het Afrikaanse land Namibië om daar letterlijk de handen uit de mouwen te stelen en mensen in armoede te helpen. Het gaat om de actie Vrienden van Jan.

De naam van de actie is gekoppeld aan die van Jan Boeve, Hij overleed in  2020 op 59-jarige leeftijd. ‘’Een jaar daarvoor was hij samen met een aantal collega’s in Namibië geweest om projecten van Stichting Orange Babies te bekijken en hij was geraakt door wat hij daar zag,‘’ zegt zijn broer Albert, bijgestaan door Jans dochter Emma en Gerrit Bruins. ‘’Jan werkte bij Bemog, een bedrijf dat Orange Babies steunt. Helaas kon Jan de projecten die hij bekeken, verder niet uitvoeren. Wij gaan dat eind dit jaar alsnog doen.’’ Met ‘’wij’’ bedoelen Albert, Gerrit en Emma de vriendengroep van Jan. De groep bestaat uit kennissen en vrienden die elkaar al heel lang kennen en soms al vanaf hun schooltijd regelmatig  bij elkaar komen. 

Orange Babies
Orange Babies zet zich in voor mensen die het hiv virus hebben opgelopen en leidt in Namibië een project waar bijna zeshonderd kinderen  dagelijks naar onderwijs en een maaltijd krijgen.  Albert, Gerrit en Emma: ‘’De mensen daar leven in ernstige armoede. Jan was geraakt door dit project en had graag meer voor de mensen daar willen doen. Daarom gaat de vriendengroep in het najaar naar Namibië.’’ 

Vriendengroep van Jan op 27 april op vrijmarkt in IJsselmuiden

Niet iedereen van de twaalf leden tellende vriendengroep gaat mee. Acht leden en partners zullen de veertien uur durende reis naar Afrika maken. Albert: ‘’’Kenmerk van onze groep is dat we ook zelf de handen uit de mouwen steken. Dat doen we trouwens in goed overleg met de plaatselijke bevolking. Zo zullen we bijvoorbeeld bouwmaterialen ter plaatse bestellen. Zo betrekken we de plaatselijke mensen en economie ook bij ons project. Op 22 april hebben we nader overleg met iemand uit Namibië die in Amsterdam woont, om ons plan verder te concretiseren.’’

Louise 
In het kader van het project bouwen de Kamper vrijwilligers een keuken. Ook wordt gezorgd voor de benodigdheden in deze keuken. Gerrit heeft al meerdere reizen gemaakt naar hulpprojecten van verschillende organisaties. ‘”Zo ben ik onder andere in Nicaragua geweest. Ik zit zelf in de bouw, dus ik denk dat mijn vaardigheden goed van pas komen. Maar anderen kunnen weer iets anders doen. Zo is er bijvoorbeeld ook catering nodig. We gaan naar Namibië om te werken. Als je echt  iets van het land wilt zien, kun je beter op vakantie gaan.’’ Gerrit neemt in zijn gereedschapskist zijn vertrouwde klauwhamer Louise mee. Overigens wordt er niet alleen aan de keuken gebouwd, ook krijgen de kinderen in het project persoonlijke aandacht.

Paasstol 
Albert, Gerrit en Emma benadrukken dat de reizigers zelf het geld voor hun reis ophoesten. Voor het project is er de afgelopen maanden al veel geld opgehaald. Emma: ‘’We zitten al op zo’n zevenentwintigduizend euro. We hebben onder meer al een verkoopactie van snert en worst gehouden en we hebben kerstengelen gebreid en verkocht. Wij zijn nu gestart met onze paasbanketactie, in samenwerking met bakkerij De Verwennerij in Westenholte, die werk biedt aan mensen met een beperking. Je kunt Paasstol, een gebaksslof, sinaasappelcake of suikerbrood bestellen. Al het geld komt ten goede aan ons project. Er blijft niets aan de strijkstok hangen.’’ Op Koningsdag staat de vriendengroep van Jan met een kraam op de vrijmarkt in IJsselmuiden om daar spullen te verkopen.
Bestellen voor de Paasbanketactie kan bij aboeve1959@gmail.com tot 24 maart. De uitgifte van de bestellingen is op vrijdag 8 april. Voor meer informatie of giften: www.orangebabies.nl.

Nick de Vries

Nick de Vries