Afbeelding
Gemeente Kampen

Raadspraat ChristenUnie: Wat nu echt telt

· leestijd 1 minuut Algemeen

De verkiezingen zijn achter de rug. Nu komt het erop aan welke mooie beloftes worden nagekomen en waar de beloofde gouden bergen te zien zijn. Kampen deed volledig mee in de trend om meer op een lokale partij te stemmen alhoewel alle partijen natuurlijk “lokale” mensen op de lijst hebben staan. Blijkbaar leeft de gedachte dat de “niet-lokale” partijen gestuurd worden door Den Haag maar we hebben daar nog nooit iets van gemerkt. 

Andersom hebben we wel vaak iets op de tafel kunnen leggen bij de Tweede Kamerfractie. Je zou dus kunnen zeggen dat de “landelijke partijen” juist een dikke plus hebben omdat beleid en budget regelmatig uit Den Haag komt en enige invloed belangrijk is.

5074 mensen (1 op de 5 kiezers) maakten een bewuste keuze voor de ChristenUnie. Een hele mooie score die ons dankbaar maakt. We zien hierin een beloning voor hard werken in de afgelopen 4 jaar, een beetje normaal doen en een mooi verkiezingsprogramma. Net als andere partijen maken we ons zorgen over de lage opkomst. 4 van de 10 kiezers namen niet de moeite om te gaan stemmen. Blijkbaar is er onvoldoende vertrouwen en betrokkenheid. Of men is gewoon tevreden…, maar  onderzoek in Nederland laat deze verklaring niet zien. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard en blijkbaar is het paard achter de horizon verdwenen. Wellicht aangespoord door complotdenkers, populisten of ontevreden mensen. De vraag is dan ook hoe de samenleving meer betrokken kan worden bij de gemeentepolitiek. We zouden ervoor pleiten om soms daadwerkelijk een stap terug te doen als gemeenteraad. We hebben de samenleving immers hard nodig en we zouden die ook de verantwoordelijkheid en vertrouwen moeten geven.

Ik hoop dat de gemeenteraad de kans krijgt meer zichtbaar te zijn en kan laten zien wat belangrijk is voor Kampen. Niet populistisch meebuigen met iedere brief die binnenkomt of inspreker die zijn beklag komt doen, maar ook daadwerkelijk het gesprek aangaan en vasthouden aan de visie. De ChristenUnie gaat, zoals beloofd, zich inzetten voor een goede leefomgeving met voldoende woningen voor starters en jongeren. Zorg voor de schepping en een samenleving waarin iedereen meetelt. Gezondheid zal ook centraal staan. Drugs gebruik accepteren/toestaan is misschien heel liberaal maar vinden wij nog steeds niet normaal. Met nieuwe passie zal de ChristenUnie zich hiervoor blijven inzetten. Voor alle inwoners van Kampen, maar zeker voor de 5074 inwoners die bewust kozen voor wat écht telt. 

Jan Peter van der Sluis
Lijsttrekker ChristenUnie /benoemd raadslid /demissionair wethouder

Nick de Vries

Nick de Vries