De fractie van de grootste partij de ChristenUnie.
De fractie van de grootste partij de ChristenUnie. Foto Tennekes.

ChristenUnie ook in 2022 de grootste partij

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De ChristenUnie heeft ook deze verkiezingen in Kampen de meeste stemmen binnen gehaald. Ruim 19,7 procent van de Kampenaren stemde op de partij. Dat is een halve procent meer dan vorige editie. Hiermee bezet de partij net als de vorige vier jaar 6 zetels in de raad. Ook de andere twee christelijke partijen CDA en SGP hebben hun zetelaantal behouden. Beide partijen kregen 4 zetels.

Gemeente Belang Kampen behaalde 4 zetels, dat is 1 minder dan vorig jaar, maar de partij heeft een turbulente periode achter de rug waarin enkele leden vertrokken en Hart voor Kampen oprichtten. Hart voor Kampen behaalde 2 zetels. Samen hebben de partijen dus 1 zetel meer gehaald dan de 5 van GBK in de vorige periode. Lees ook: Kiezer blijft GBK trouw.

D66 en Kampen Sociaal zijn in zetels vooruit gegaan. Kampen sociaal ging van 2 naar 3 zetels en D66 van 1 naar 2 zetels.

Verloren hebben GroenLinks (-1 zetel en komt terug met 3), de VVD (-2 zetels en komt terug met 1 zetel) en de PvdA (-1 zetel en komt terug met 1 zetel).

Centraal tellen in het stadhuis
De stemmen van de verkiezingen worden in de gemeente Kampen centraal geteld. De stembureaus maakten daarom op woensdag 16 maart alleen een voorlopige telling van het aantal stemmen per partij. Op 17 en 18 maart wordt in het stadhuis de definitieve telling op kandidaatniveau uitgevoerd. Deze telling is openbaar en start op 17 maart om 10.00 uur en op 18 maart om 9.00 uur. De voorlopige uitslag per kandidaat wordt op vrijdag 18 maart om 15.00 door het gemeentelijk stembureau vastgesteld.

Bekendmaking uitslagen
Op maandag 21 maart om 10.00 uur maakt het centraal stembureau van de gemeente Kampen de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend. Dan is ook bekend wat de zetelverdeling is en welke kandidaten door voorkeursstemmen een plek in de raad krijgen.

Dit gebeurt tijdens een openbare zitting in de raadzaal van het stadhuis. Het is mogelijk om daarbij aanwezig te zijn. De zitting is ook digitaal te volgen via www.kampen.nl/uitzending.

Nick de Vries

Nick de Vries