Afbeelding
Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: Slava Ukraini!

· leestijd 3 minuten Algemeen

Sinds nog geen drie weken staat de wereld volledig op zijn kop!

Op 24 februari jl. begon de Russische invasie van Oekraïne tijdens een grote escalatie van de Russisch-Oekraïense oorlog die sinds 2014 gaande is. Op die donderdagnacht viel Rusland Oekraïne binnen, “een oorlogsdaad waarvoor Rusland een zware prijs zal betalen”, zo valt te lezen op de site van de Rijksoverheid.

In slechts enkele dagen tijd zijn tot nu al ruim 2 miljoen mensen uit Oekraïne op de vlucht geslagen naar buurlanden om te ontkomen aan de wreedheden die helaas nu eenmaal eigen zijn aan een oorlog. Aan Rusland zijn in slechts een paar dagen tijd door de (vrijwel gehele) internationale gemeenschap verregaande sancties opgelegd en Rusland raakt in korte tijd steeds verder geïsoleerd in de wereld. Wat in en aan internationale verhoudingen in tientallen jaren met zorg is (of leek!) te zijn opgebouwd na het einde van de Koude Oorlog, is in slechts enkele dagen tijd feitelijk volledig vernield en tenietgedaan. En alle ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op; ieder uur van de dag staat de situatie er alweer anders voor. Hoe zal het bijvoorbeeld zijn en hoe staat de wereld ervoor op het moment dat deze column verschijnt, slechts enkele dagen nadat ik deze heb geschreven in ingestuurd?  

Deze column verschijnt terwijl de Gemeenteraadsverkiezingen ook in Kampen in volle gang zijn; op woensdag 16 maart a.s. zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad , maar ook op maandag 14 en dinsdag 15 maart is in elke gemeente al een aantal stembureaus open. Dit alles, zodat inwoners zelf een rustig moment kunnen kiezen om te stemmen. 

Wat een onvoorstelbaar schril contrast met al datgene wat er “in onze achtertuin” allemaal gaande is!

In Rusland heerst geen democratie en worden burgers die alleen al met een gele tulp rondlopen zelfs hardhandig opgepakt; alles wat ook maar enigszins op kritiek op de “speciale militaire operatie” in Oekraïne lijkt, wordt hard afgestraft met hele hoge boetes en/of zelfs lange gevangenisstraffen onder ronduit erbarmelijke omstandigheden.

Wat een voorrecht dan toch hoe het er hier bij ons allemaal aan toegaat.

Corona en alles wat daarmee samenhing aan maatregelen, beperkingen en wat dies meer zij lijkt al met al al wel bijna volledig uit ons systeem verdwenen, na zoveel heftige gebeurtenissen in zo’n korte tijd in Oekraïne en ook de omringende landen. Volop en stelselmatig is er aanhoudende dreiging vanuit Rusland naar ook Westerse landen en dat dan in de meest vergaande zin van het woord. Alles zodanig dat Corona feitelijk toch volledig naar de achtergrond is verdreven/verdwenen en eigenlijk nog maar nauwelijks aandacht krijgt in de nieuwsuitzendingen of de schrijvende pers. En op zichzelf allemaal volstrekt begrijpelijk ook.

Toch is het nog maar sinds heel kort dat we hier in Nederland weer “alles kunnen en mogen”. In januari jl. zouden wij als VOC zoals ieder jaar weer een politiek cafe houden, een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de lokale politieke partijen en het stadsbestuur,  maar helaas gooide Corona toen nog volop roet in het eten en moesten we als bestuur van VOC die avond noodgedwongen annuleren. 

Op woensdagavond 2 maart jl. evenwel kon deze ontmoeting  -in allerijl door ons als bestuur van VOC alsnog georganiseerd en die avond gehouden in het toen nog niet eens officieel geopende Werkcafé bij Impact - tussen plaatselijke ondernemers en de lokale politiek dan gelukkig toch alsnog doorgang krijgen. En niet alleen de plaatselijke ondernemers, allen lid van VOC, waren ruimschoots vertegenwoordigd, maar zo zeker ook de plaatselijke politiek; van elke politieke partij was op zijn minst een vertegenwoordiger aanwezig om aan het -democratische- debat, zulks onder de bezielende leiding van Henk Kaspers, deel te nemen en uiteenlopende vragen vanuit de ondernemers te beantwoorden. 

Als voorzitter namens het bestuur van VOC opende ik die avond en de bijeenkomst met de mededeling dat ik er persoonlijk wel met wat een zwaar gemoed en dubbel gevoel stond, want het oosten van Europa staat immers in brand en velen moeten vechten of vluchten voor hun leven, terwijl wij -onder het genot van een hapje en een drankje- ons “druk maken” over lokale aspecten en onderlinge tegenstellingen.

En toch is het goed, mooi en vooral ook ontzettend belangrijk dat dat hier in Nederland en in Kampen dan in ieder geval allemaal (nog steeds) kan en we kunnen met elkaar terugkijken op een mooie en geslaagde avond.

Laten we hopen dat zoiets op termijn ook de mensen in Oekraïne (weer) gegund zal zijn en wellicht zelfs ooit eens ook de gewone burgers in Rusland.

Maar daar zal alleen al vrijwel zeker heel erg veel tijd overheen (moeten) gaan en zullen vooral ook zeer verregaande veranderingen eerst erg hard nodig zijn. 

Voor nu eerst geldt: “Slava Ukraini”. Glorie aan Oekraïne in deze bijna niet te winnen strijd tegen nota bene haar eigen broedervolk.  

Chris Wiekeraad, advocaat-eigenaar Wiekeraad Advocatuur, NLP-coach & voorzitter VOC Kampen

Nick de Vries

Nick de Vries