Afbeelding
Aangeleverd.

Raadspraat GBK: Het moet anders, het moet beter!

· leestijd 2 minuten Algemeen

GBK is een volkspartij. Punt. Een partij van het volk. Van iedereen en voor iedereen. 

We leven in een tijd van moeilijke termen en cryptisch geneuzel. Wollig taalgebruik dat om onderwerpen heen waait. De meerjarenbegroting, geschreven voor de burger, bestaat uit ruim 500 pagina’s. Geloof me; de meerderheid van onze raadsleden snapt het niet. Laat staan jij als burger. Er zijn binnen onze gemeente veel ambtenaren die wel willen maar de mogelijkheid niet krijgen. Ze zitten met de handen in het haar. De eerste reactie bij een vergadering is te bedanken voor het vele werk dat gedaan is. Bedankt? Gaan we klappen voor de ambtenaren? We moeten stoppen met die dure taal. Terug naar normaal Nederlands. In de raad komen moeilijke onderwerpen laat op de avond aan de orde. Dan wordt beroep gedaan het vooral kort te houden. Want het is al laat…en bij moeilijke onderwerpen komen lastige vragen…

We moeten stoppen met selectieve tolerantie. Het moet niet zo zijn dat een evenement in ons mooie stadspark niet wordt toegestaan omdat de eenden daar broeden. Full Color, het paradepaardje van Groen Links, kan gek genoeg wel altijd door. 

Het carbidschieten tijdens de laatste dagen van het jaar wordt toegestaan. Maar nu moeten er weer allerlei rapporten komen over de onkosten van dit evenement. Het mag niet zo zijn dat er actief gezocht wordt naar een kans om bepaalde evenementen te verbieden. GBK ziet dat als uitgestrekte idealen maar ziet meer waarde in de traditie en vecht al jaren voor het behoud daarvan. 

De stadsbrug. Als je per ongeluk naar rechts gaat terwijl je naar links had gemoeten, ben je de pineut. Je moet dan de hele stad doorrijden. Waarom niet op bepaalde tijden beide rijrichtingen gebruiken? 

GBK wil onderwerpen bespreekbaar maken. We zien lokale fracties van landelijke partijen hun stinkende best doen om lokaal te besturen maar bij alle beslissingen is er nog steeds de lange arm van Den-Haag die barrières oplegt. Kijk naar de VVD. Twee jaar lang klungelen met coronabeleid heeft onze ondernemers zware schade toegebracht. De coffeeshop open, de gezondheidscentra dicht. Het is toch van de zotte. Ondernemers nemen hun verantwoording al vanaf dag één. Laat ondernemers ondernemen. Dat is hun echt wel toevertrouwd! 

Zonder boeren geen brood en zuivel. Dat is waarheid als een koe. Juist nu de oorlog in Oekraïne ons laat zien hoe afhankelijk we zijn van andere landen. Ons brood wordt straks onbetaalbaar. GBK wil dat onze boeren kunnen blijven boeren en dat zij hierin worden ondersteund door onze gemeente. Christen Unie is van oudsher de partij waar veel boeren op stemmen. Carola Schouten was hun eerste minister van landbouw. Onderzoek van Ipsos over haar landbouwbeleid liegen er niet om. 91% van de stemmers was niet tevreden over het door haar gevoerde beleid. Need I say more? Peilingen onder de boeren, gedaan in december 2021, laten zien dat ook CDA zware verliezen heeft geleden door het gemaakte stikstofbeleid. Dit heeft het vertrouwen in de landelijke politiek schade gebracht. 

Woord houden. Slogan van de SGP. De enige partij die ook echt woord hield. Toezeggingen uit het verleden moeten worden nagekomen. En als dat echt niet mogelijk is, durf dan ‘sorry’ te zeggen en compenseer de geleden schade. Niet gaan draaien en een vorige wethouder de schuld geven.

Tot slot wil ik namens iedereen van GBK u de volgende boodschap meegeven. Het is aan u en u bent morgen aan zet.  Krom is krom en recht is recht. 

En onthoud dat de waarheid nog altijd de beste leugen is! 

Suat Azer, fractievoorzitter GBK

Nick de Vries

Nick de Vries