Deze column is geschreven door Bert Weever voorzitter van de IC Kampen.
Deze column is geschreven door Bert Weever voorzitter van de IC Kampen. Foto: aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: GEEN koers Kampen naar 2040

· leestijd 1 minuut Algemeen

Op een mooie zomerdag in 2023 hebben Hans en ik op uitnodiging van de gemeente de camping Kampen naar 2040 bezocht op het Berghuisplein.  Het was onze vrije zaterdag, maar dat mocht de pret niet drukken.  Immers is een camping bezoeken altijd wel leuk. Naïef als wij waren, dachten wij onze bijdrage te kunnen leveren aan het visie document van Kampen naar 2040.  Ook andere ondernemers waren van de partij en aan gezelligheid in de kantine, lees collegezaal ontbrak het niet

Wat wij toen niet wisten, maar nu inmiddels wel, is dat de makers van rapport een vooringenomen mening hadden en vooral geen behoefte hadden aan geluiden van ondernemers uit het veld.  We hadden onze mooie vrije zaterdaguren beter anders kunnen besteden blijkt nu.

De raad en het bestuur gaan donderdag 19 oktober spreken over het visiedocument Kampen naar 2040 en mijn advies is dames en heren raadsleden en bestuur, werp de rapportage ver van u.  Zonde van het geld om hier nog tijd en geld in te steken.  Laat het vooral een concept rapport blijven dat zo snel mogelijk onderin de diepste la van het gemeentelijk bureau moet verdwijnen.

Ik las het document en werd kwaad, boos en vooral teleurgesteld, eigenlijk zo’n beetje alles wat je als mens niet wilt.  Waarom dan eigenlijk vraag je jezelf dan af.

De makers van het rapport willen slaapstad Kampen vooral blijven zoals het is terwijl de verhouding inwoners versus banen ernstig uit balans is.  Er straalt geen enkele ambitie, lef en visie uit het rapport en dat is uiterst ernstig te noemen.

Je zou denken dat na het vertrek van onze laatste universiteit uit Kampen er ambitie zou zijn om hoger onderwijs naar Kampen te halen, niets is minder waar.  Je zou denken dat er nagedacht is over hoe van de N50 een A50 te maken, niets is minder waar.  Je zou denken dat de mensen die in Kampen wonen, daar ook graag willen werken, niets in minder waar, ga uw werk maar zoeken in de regio is het advies.  Je zou denken dat nagedacht is hoe we Kampen zo duurzaam mogelijk kunnen  maken, niets is minder waar. Je zou denken dat er nagedacht is over de sterke behoefte van bedrijven om in hun eigen vestigingsplaats hun autonome groei te kunnen realiseren, niets is minder waar en voor mooie nieuwe bedrijven is al helemaal geen plaats meer in de toekomst.

En zo kan ik nog wel even door gaan.  Geen ambitie, geen visie en al helemaal geen lef terwijl de rapporteurs wel trots verwijzen naar het rijke Hanzeverleden.  De makers van het rapport hebben het echt niet begrepen en mogen zich wel schamen te verwijzen naar die mensen die in het verleden wel ambitie, visie en lef hadden.

Heel boos, ja, maar zoals u van ondernemers mag verwachten, gaan we niet bij de pakken neerzitten en zullen alles uit de kast halen om dit broddelwerk teniet te doen. We willen dat graag samen met het bestuur en raad doen.  Schouder aan schouder kunnen we Kampen op de kaart houden zoals deze mooie gemeente verdient.

Bert Weever, voorzitter IC Kampen.