Jan Groen met zijn vader.
Jan Groen met zijn vader. Foto: aangeleverd

Column Ondernemen in Kampen: “Kampen: Trotse stad aan de IJssel!”

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Waar komen jullie vandaag? Waar ligt Kampen? Dat vroegen “onze” Zwitserse tafelgasten aan ons tijdens de prachtige vader & zoon Rijncruise die ik onlangs samen met mijn vader Chris Groen mocht maken. Op zijn beste Nederlands-Duits vertelde pa trots dat ons “mooie” Kampen aan de slinger van de IJssel ligt, één van de zijtakken van de Rijn welke uitmondt in het IJsselmeer. 

Aan de IJsselkade liggen met grote regelmaat rivierwaardige Cruiseschepen die met hun gasten onze Hanzestad bezoeken. Vanuit het appartement van mijn vader zag ik vaak de Cruiseschepen voorbij varen, dan dacht ik altijd: pa en ik gaan samen nog eens zo’n rivierreis maken. Zo gezegd, zo gedaan. Wij kozen voor een Rijnreis vertrekkend vanuit Basel (Zwitserland) naar Amsterdam en weer terug. 

Het bijzondere van een dergelijke reis “omgekeerd” boeken, is dat je met z’n beiden de enige Nederlandse gasten bent aan boord. Dat valt de andere gasten natuurlijk ook op. Wij hebben een prachtige route gevaren die ons via Straatsburg achtereenvolgens naar Koblenz; Amsterdam; Duisburg/Düsseldorf; Andernach en uiteindelijk in Speyer (midden Duitsland) bracht. 

Onderweg genoten van de prachtige in voorjaarstooi ontluikende natuur. Onder de indruk van hoeveel vaarverkeer er dag en nacht op de Rijn actief is. Veel overeenkomsten natuurlijk ook met de IJssel bij ons in en rond Kampen. Volop zakelijk vaarverkeer en ook veel pleziervaart als jachten en vakantievaart als rondvaartboten en cruiseschepen. Vanaf het water passeer je de omgeving(en) in alle rust en krijg je ook een verrassend beeld. 

Kampen heeft een rijke historie met en via de IJssel. Diverse leuke anekdotes, maar natuurlijk ook veel handelshistorie. Heden ten dage vervult de IJssel nog altijd een hele belangrijke aan- en afvoer route van handelsgoederen. Aan en rond het industrieterrein aan de Zuiderzeehaven bij Kampen zitten relatief grote bedrijven die volop gebruik maken van de logistieke vaarroute via de IJssel. Wat over het water vervoert wordt, hoeft niet over de weg vervoert te worden. 

Al met al heeft de IJssel dus een enorm belangrijke economische functie voor onze Hanzestad Kampen, zowel toeristisch als ook zakelijk. Kampen maakt deel uit van de nationale en internationale Hanzesteden en maakt daarmee deel uit van het omvangrijke Hanzenetwerk. Kampen is ook actief betrokken bij de Regio Zwolle, dat onder meer loopt van Urk, Emmeloord, Dronten via Kampen tot aan Hardenberg en daarmee meerdere provincies met elkaar verbindt. De Regio Zwolle heeft de ambitie om in 2030 de 4e economische Regio van Nederland te zijn. De Regio Zwolle kent een Sectortafelstructuur waarin naast deelsector gericht ook interessante kruisbestuivingen tussen deelsectoren plaatsvinden. 

Zelf ben ik sinds voorjaar 2020 bestuurlijk kartrekker voor ondernemers binnen de Sectortafel Agri & Food Regio Zwolle. Binnen PEC Zwolle United, waar maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staat, wordt er hard gewerkt aan het Agri & Food netwerk binnen PEC Zwolle ten dienste van de regio en uiteraard ten dienste van de aangesloten en betrokken bedrijven en organisaties. En zo is de cirkel weer rond, via de super Rijnreis met mijn vader komen we weer netjes thuis in “ons” mooie Kampen, waar wij beiden zuinig en trots op zijn! “Geniet nu, het is later dan u denkt…”

Hartelijke Groet, Jan Groen, directeur Green Organics Groep Dronten, www.greenorganics.nl en directeur Conburtions Kampen, www.conburtions.nl 

Nick de Vries

Afbeelding
herdenkingsconcert 4 mei in Grote of Andreaskerk Hattem Cultuur Ingezonden 16 uur geleden
Afbeelding
Opening 'De Laatste Dag van Jo Leo Snoep' in het Stedelijk Museum Kampen (3 foto's) 3 foto's instagram 19 apr, 20:58
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44