Chris Wiekeraad
Chris Wiekeraad Foto: Foto Tennekes

Column Ondernemen in Kampen: De laatste van 2022!

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

We naderen het einde van het jaar 2022 en dit is dan ook mijn laatste column voor dit jaar.

Ook 2022 was weer een bijzonder jaar, want wat ligt de tijd dat (ook) heel Nederland “dicht” was voor ons gevoel al weer zo ontzettend ver achter ons. Volledige sluiting van winkels en horeca, scholen en zelfs een avondklok, waardoor iedereen om 21 uur in huis moest zitten -en blijven- lijken intussen bijna onwerkelijk. En toch is dat alles feitelijk nog maar erg kort geleden allemaal, voor een deel immers nog in begin dit jaar 2022! En toch voelt het allemaal zo anders. 

Als voorzitter van de netwerkorganisatie VOC Kampen kijk ik met het bestuur en de leden terug op een prachtig jubileumjaar. Want eerder dit jaar bestond VOC Kampen 25 jaar! Met een grote groep leden hebben wij in september een volledig verzorgde tweedaagse reis naar de regio Bremen in Duitsland gemaakt, met onder meer bedrijfsbezoeken aan de Mercedesfabriek en ook de Meyerwerft in Papenburg, waar enorme cruiseschepen worden gebouwd en wij tijdens ons bezoek dat hele proces van dichtbij konden bekijken en beleven. 

Ter afsluiting van ons jubileumjaar hadden wij onlangs een geweldige eindejaarsbijeenkomst in De Leuke Hanzestad, Met ruim honderd aanwezigen (ieder lid mocht voor die avond een gast meenemen) blikten wij terug op het afgelopen jaar en na een zeer uitgebreid buffet was het podium voor onze internationale spreker dr. Frédéric Einaud, jarenlang lid van de Raad van Bestuur van AIr France KLM. Ruim twee jaar lang hadden wij door alle Corona-perikelen deze VOC-sprekersavond uit moeten stellen, maar nu was het dan toch eindelijk zover en alsnog gelukt om deze internationale spreker eindelijk naar Kampen te krijgen.   

Na een paar minuten in bijna onverstaanbaar Frans onderbrak ik hem en verzocht ik hem toch dringend om zijn speech voort te zetten in het Nederlands; we waren immers met uitsluitend Nederlandse ondernemers en hun gasten die avond en zijn speech was in het Frans onverstaanbaar.

Vervolgens verraste deze spreker, die eigenlijk een beroemde Nederlandse cabaretier bleek te zijn, met een fake-speech van ongeveer een halfuur alle aanwezigen en liet hij een onuitwisbare indruk na en was het een prachtige afsluiting van dit bijzondere jaar.

Al met al kunnen we straks bij de jaarwisseling toch op een jaar terugkijken waarin Nederland eindelijk weer “open ging”. Op naar het jaar 2023 dan nu!

Altijd weer ben ik zelf ontzettend benieuwd en nieuwsgierig naar wat een nieuw jaar allemaal weer in petto heeft. 

Voor de leden van VOC Kampen hebben we als bestuur voor het komende jaar 2023 alweer een vijftal mooie evenementen voorbereid en op de agenda staan, te beginnen met de Nieuwjaarsbijeenkomst medio januari a.s. en dat zoals al vele jaren dan gecombineerd met het vaste Politiek Café. Er is vast weer genoeg moois om naar uit te kijken komend jaar en ik wens nu alvast, met eerst nog een kleine twee weken te gaan in 2022, een ieder van jullie voor het jaar 2023 het dubbele toe van al datgene wat jullie mij toewensen!

Chris Wiekeraad, advocaat-eigenaar Wiekeraad Advocatuur, NLP-coach & voorzitter VOC Kampen

Nick de Vries