Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: Steeds vaker ge-hackt-dag in plaats van gehaktdag

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Dankzij digitalisering gaat alles makkelijker, sneller en efficiënter. De keerzijde is dat we allemaal (consumenten en bedrijven) afhankelijk zijn geworden van goed functionerende systemen. Bij een defect, hack of crash liggen veel bedrijven direct plat. Cybercriminaliteit neemt de laatste jaren sterk toe. Wat is het precies en wat kan je er tegen doen?

Cybercriminelen opereren als inbrekers en “kijken in ieder ‘huis’” om te zien of ergens een raampje openstaat. Daar waar ze naar binnen kunnen, zullen ze dat zeker niet laten. De jaarlijkse schade als gevolg van zakelijke cyberincidenten in Nederland bedraagt maar liefst 10 miljard euro. Klein of groot bedrijf? Iedereen is tegenwoordig een potentieel doelwit. Desondanks blijkt uit onderzoek dat 85% van alle ondernemers de gevaren van cybercriminaliteit sterk onderschat. De belangrijkste reden: Zij geloven niet dat ook zij slachtoffer kunnen worden. Ten onrechte want dagelijks worden 42 bedrijven in Nederland aangevallen door cybercriminelen. Ook onze mooie regio weten digitale criminelen de laatste tijd steeds beter te vinden.

Wist je dat?
De kans op een cyberaanval voor ondernemers 1 op 5 is, de gemiddelde schade per incident € 300.000 bedraagt en 60% van de MKB-ers die gehackt wordt binnen 6 maanden failliet gaat door de verloren productietijd. Bovendien kan je zelfs een boete krijgen van de overheid wanneer je getroffen wordt door een cyberincident dat tot een datalek leidt. Deze boete kan oplopen tot maar liefst 4% van je totale bedrijfsomzet.

Tips voor een digitaal veiliger bedrijf
Je beveiligen tegen cyberaanvallen begint bij bewustzijn dat het ook jouw bedrijf kan overkomen. Ruim 70% van cyberincidenten en datalekken ontstaan door menselijke fouten. Dit betekent dat jij samen met jouw medewerkers aan zet bent om de risico’s te beperken. Stimuleer veilig gedrag van medewerkers; investeer in awareness-trainingen voor personeel; verander voortdurend de wachtwoorden; werk alleen met sterke wachtwoorden en multi-factor authenticatie.
Beperk de installatie mogelijkheden van software en geef je medewerkers alleen toegang tot data en systemen die voor de functie vereist zijn, om de kans op ongelukken en misbruik te verkleinen.

Tegelijk is het belangrijk om te zorgen voor een goede bescherming: een digitaal schild. Gebruik een antivirusprogramma, schakel automatische updates in zodat je apparaten en software altijd op de laatste versie draaien en pas de standaardinstellingen aan naar veilige instellingen. Versleutel privacy gevoelige informatie met een wachtwoord. Maak back-ups van essentiële data voor als een aanval toch slaagt. Maak hierbij gebruik van de 3-2-1 methode, 3 kopieën van je data waarvan er 2 in je bedrijf aanwezig zijn en 1 buiten je bedrijf. Zorg dat je weet wat de zwakke plekken van je bedrijf zijn en welke gegevens belangrijk zijn voor de continuïteit.

Heeft een cyberaanval een mega impact op jouw bedrijfsvoering en kun je de financiële risico’s hiervan niet zelfstandig dragen? Dan kan je jouw bedrijf beschermen met een verzekering om eventuele schade op te vangen. De verzekeraar helpt je niet alleen financieel. Hij kan ook helpen om cybercrime te voorkomen en om na een incident weer snel op te starten.

Hoe veilig is jouw bedrijf?
Waar staat jouw bedrijf op het gebied van cybercriminaliteit? Doe de basisscan op https://www.digitaltrustcenter.nl/tools/doe-de-basisscan-cyberweerbaarheid. Binnen 10 minuten weet je wat de uitdagingen zijn binnen jouw bedrijf en krijg je advies waar je direct mee aan de slag kunt.

Jenneke Palland
Trotse moeder en inwoonster van Kampen
Zakelijk Accountmanager Rabobank IJsseldelta

Nick de Vries

Nick de Vries