Afbeelding
Foto: Foto Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: “Kampen: Rijke historische Hanze-/Handelsstad!”

· leestijd 2 minuten Algemeen

Als “toerist” door je eigen geboorteplaats Kampen lopen, is een energieke inspirerende leerzame aangelegenheid heb ik tussen Kerst en Oud & Nieuw zelf opnieuw mogen ervaren. Onder leiding van stadsgids Reinier de Wit, oprichter/eigenaar van Kampen and Beyond, maakten wij een prachtige wandeltocht door de “oude” binnenstad van Kampen. 

Op speciaal verzoek van ons, verzorgde Reinier de rondleiding in het engels, omdat wij een amerikaans familielid in de groep hadden heel prettig natuurlijk. Wat beschikt Reinier de Wit over een enorme hoeveelheid kennis ten aanzien van de rijke historie en handelskwaliteiten van onze prachtige stad. Ook al ben ik zelf een geboren en getogen Kampenaar, je komt evengoed een wereld aan “verrassende” kennis en wetenswaardigheden over onze Hanzestad te weten tijdens zo’n rondleiding. Een echte aanrader om samen met Reinier de Wit of met één van de andere stadsgidsen die Kampen rijk is een informatieve stadswandeling te maken. De tijdsduur van die standswandeling bepaal je vooraf zelf in overleg met de stadsgids die je reserveert. Een aanrader, zeker als je familie en of vrienden op bezoek hebt, maak een stadswandeling in eigen stad. Hiermee heb ik mijn enthousiaste belofte aan Reinier om de stadsgidsen van Kampen extra onder jullie aandacht te brengen volbracht.

Wat heeft die stadswandeling nou eigenlijk te maken met “Ondernemen in Kampen”? Dat laat zich raden, ondernemen en handel drijven heeft de Kampenaren altijd al in de genen gezeten. “An de slinger van de iessel (IJssel) ligt al eeuwenlang een stad…” zongen we vroeger altijd al tijdens toen nog Koninginnedag. De IJssel was en is dat veelal nog steeds de levensader van Kampen. Als verbinding tussen de Rijn en het noorden van Europa was de rivier van grote betekenis voor de economische ontwikkeling van alle steden langs de rivier en in het bijzonder ook van Kampen. 

De huidige Zuiderzeehaven bij Kampen heeft een belangrijke functie met betrekking tot de handelsactiviteiten en handelsinspiraties van vele ondernemers in Kampen en omstreken. Over de weg liggen er zeker voor Kampen nog grote uitdagingen om snel attractiever te worden voor ondernemers en tegelijk natuurlijk ook voor de inwoners van Kampen zelf. Er word al lange tijd gebouwd aan de “nieuwe” wegverbinding tussen Kampen en Dronten, die nieuwe weg inclusief nieuwe brug word nu aangelegd. Natuurlijk moet ook de N50 zo snel mogelijk 4 rijstroken krijgen met een vangrail in de midden, zodat onnodig “extra” verkeersleed en verkeerdrama’s voorkomen worden. Er liggen dus nog genoeg door ontwikkel opdrachten voor Kampen om meer ondernemers naar Kampen te trekken en daarmee ook de werkgelegenheid verder te verhogen. Kampen draagt het in haar genen en vezels, wij zijn en blijven een geweldige Hanze-/Handelsstad met grootse groeikansen. Goed om ons dat te beseffen.

In mijn voorgaande columns vroeg ik mij wel eens af of de “Ondernemen in Kampen” wel of niet gelezen werden. Na mijn laatste column bleek dat velen onder jullie met relatief grote belangstelling mijn columns lezen, dat doet natuurlijk altijd goed. Engelse woorden gebruiken of sommige thema’s ietwat scherp aan de orde stellen doen daar goed aan heb ik gemerkt. Dank alle mensen die gereageerd hebben op mijn vorige column. Het blijft een voorrecht om een bijdrage aan “Ondernemen in Kampen” te mogen leveren.

Hartelijke Groet,
Jan Groen, directeur Green Organics Groep Dronten,
www.greenorganics.nl
en directeur Conburtions Kampen, www.conburtions.nl.

Nick de Vries