Afbeelding
Foto: Tennekes.

Column Ondernemen in Kampen: De stad en de toekomst

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Kampen, onze hartelijke hanzestad aan het water. Wat zijn we er samen trots op en dat is maar goed ook. Op de Social Media kanalen van onze stad verschijnen dagelijks de mooiste foto’s en liefste berichten gemaakt door jullie. Volg Kampen Kiek’n, Hanzestad Kampen en vele anderen op Facebook en Instagram maar eens.

Je ziet dan vaak de mooiste foto’s van monumenten, het stadsfront, de schepen of de historie die jij misschien normaal vindt als je er dagelijks langsfietst of wandelt. Maar dat zijn ze niet, ze vertellen één voor één geschiedenis en niet een beetje ook. Vaak sta je er ook gewoon niet bij stil want het lijkt zo normaal maar onze stad is behoorlijk bijzonder. Naast de geschiedenis heeft onze stad ook een toekomst die met sneltreinvaart op haar afkomt; verduurzaming, milieu, isolatie, zonnepanelen en ga zo maar door.

Als voorzitter van de BOK (Binnenstad Ondernemers Kampen) heb ik inmiddels het geluk om op alle onderwerpen mee te mogen praten/beslissen. Dat is niet altijd makkelijk want iedereen die mij een beetje kent weet dat ik altijd mijn eigen ideeën heb en die passen soms niet in de gestructureerde plannen van een gemeentelijk apparaat.

Gelukkig leren we van elkaar, inwoners van ondernemers en andersom, maar ook medewerkers van de gemeente van de inwoners en de ondernemers. Niet alles lukt altijd, laat dat duidelijk zijn. Er zijn soms grotere doelen dan de lokale belangen en zeker in verkiezingstijd is dat een moeilijke strijd. Parkeren blijft een probleem in deze historische stad maar we werken er hard aan, samen met de gemeente om dit toch zo goed mogelijk te doen. Er gebeurt veel meer dan je soms in het nieuws leest. Weet dat.

We gaan dit jaar ook een sterkere samenwerking aan met Kerst in Oud Kampen, we werken goed samen met de organisatie van het Hanzejaar en we zetten vol in op Sail 2024.

Toch durf ik te schrijven dat wij als ondernemersvereniging een bijzonder fijne positie hebben vergaard binnen de besluitvorming van enorm veel onderwerpen die iedereen aangaan. Het gaat dan niet alleen over de vele evenementen die wij organiseren zoals de Kamper Ui(t)dagen, Sint in Kampen, Kleedjesmarkt etc maar ook over de geweldige initiatieven in coronatijd zoals de Bingoshow, de gezamenlijke webshop, het elkaar helpen met bezorgen, het klantvriendelijker maken van het nog in ontwikkeling zijnde fietsparkeerplan en bijvoorbeeld de toekomstige vergroening van de binnenstad en het tegengaan van zwerfafval.

We gaan dit jaar ook een sterkere samenwerking aan met Kerst in Oud Kampen, we werken goed samen met de organisatie van het Hanzejaar en we zetten vol in op Sail 2024. Tussendoor hebben we de Plantage, het Unieplein en de Botermarkt van feestverlichting voorzien, komt er een muziekprogramma in samenwerking met alle lokale muziekverenigingen én bouwen we aan nieuwe jaarlijkse evenementen. De opening van het Hanzejaar is natuurlijk in Kampen, daar is natuurlijk ook hard voor geknokt door vele partijen en dat is gewoon fijn. Ik kan natuurlijk nog niet alles verklappen maar het komt altijd goed met onze stad en al haar dorpskernen, want die worden nog wel eens vergeten terwijl zij allemaal een geweldig verhaal hebben. Ook dat lossen we samen op. Let maar eens op…

Kortom: samenwerken verbindt én versterkt!

Deze column is geschreven door Michiel de Groot van de stichting Binnenstads Ondernemers Kampen.

Nick de Vries