Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column Ondernemen in Kampen: Geluk zit in een klein hoekje

· leestijd 1 minuut Algemeen

Geluk najagen wordt overschat. “’Het zorgt ervoor dat je altijd teleurgesteld achterblijft met wat er nú is.” Dat zegt Froukje de Both op haar Instagram pagina. “Onmogelijk veel geluk voor Schiedammers: Postcodeprijs valt weer in dezelfde straat”. Puur toeval volgens de Postcode Loterij.

Kerstzoon voor Thomas Berge: “Wat een geluk mogen wij ervaren”. Zomaar een artikel uit de Telegraaf van nieuwjaarsdag 2023.

Tja. Wat is geluk? Voor mij is het niet meer of minder dan tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Dat is iets anders dan ‘genot’. Even een weetje tussendoor… Vanuit biologisch oogpunt is er ook een scheiding te maken tussen de stoffen die het gevoel geven van genot (dopamine) en van geluk (endorfine). En volgens mij zijn we hier in de regio heel goed in het maken van een gezond onderscheid tussen die twee. Niet voor niets hebben onze buren de campagne ‘Hartstad Zwolle’ gelanceerd en hanteren ze hier vlakbij ook de slogan ‘Meppel Diep Geluk’. 

Jullie weten natuurlijk dat we al jaren onze stinkende best doen om van Kampen de hartelijkste Hanzestad te maken en dat we daarmee het Bruto Lokaal Geluk van Kampen willen verhogen. For the record: het rapportcijfer dat jullie gemiddeld voor je eigen geluk in 2022 geven: een 7,6. Het kon minder. Maar daar nemen we geen genoegen mee. Zeker niet nu verschillende inwoners van de gemeente Kampen signalen geven die je kunt samenvatten als “Met mij gaat het goed, met ons gaat het (straks) slecht”. Deze inwoners zijn over het algemeen vrij gelukkig, maar maken zich zorgen over hun veranderende omgeving en de toekomst. Werk aan de winkel dus.

En het goede nieuws is, dat een stad of gemeente ook echt kan bijdragen aan je geluk. ‘Gelukkige gemeenten’ zijn volgens de ‘Atlas voor gemeenten’ plaatsen met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat waar veel gezonde en werkende mensen wonen. Daarnaast weten we dat mensen zichzelf en elkaar ook gelukkiger kunnen maken, bijvoorbeeld door te investeren in contact met anderen. 

Dat is een van de redenen, waarom Kampen Partners (de citymarketing organisatie waar ik voor werk) niet alleen bezig is met het promoten van onze gemeente als een aantrekkelijke plek. Wij willen ook ontmoetingen stimuleren. Mensen met verschillende achtergronden bij elkaar brengen. Onze diversiteit als een kans pakken. En de betrokkenheid bij onze eigen stad en onze eigen dorpskernen versterken. En daarom gaan we er in 2023 weer vol tegenaan. Met een Open Bedrijvendag in Kampen. Met nieuwe evenementen waarbij ontmoeting centraal staat. En met mooie, sterke verhalen die we met elkaar delen. Omdat er meer is dan alleen maar economische groei. Brede welvaart is voor ons het uitgangspunt. En we zijn heel benieuwd of jullie het met ons eens zijn daarover, dus alle reacties zijn welkom.

Ik wens jullie allemaal een GELUKKIG nieuw jaar!

Deze column is geschreven door Roeland Tameling.

Nick de Vries