Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: Niets is wat het lijkt!

· leestijd 2 minuten Ondernemen in Kampen

Een kleine twee weken geleden hebben we met een groep van ruim 40 ondernemers, allen lid van VOC Kampen, een bezoek gebracht aan het Mediapark Beeld en Geluid in Hilversum. 

Het weer was die dag schitterend!.

Na een busreis van ruim een uur arriveerden we bij het hoofdgebouw van Beeld en Geluid. Daar gingen we vervolgens in twee groepen uiteen en kreeg de ene groep een rondleiding door het gebouw van Beeld en Geluid, terwijl de andere groep met een tram/treintje een Hillywood-tour over het Mediapark kreeg. Na anderhalf uur zou er dan gewisseld worden.

Zelf zat ik eerst in de groep die een rondleiding door het -imposante- gebouw kreeg.

Aan de buitenkant en vanaf de grote weg bezien is het al een enorme blikvanger, maar eenmaal binnen in het gebouw valt vooral toch direct de enorme diepte op; we stonden in een enorme ontvangsthal en keken over een glazen balustrade vele meters recht naar beneden. Mensen met hoogtevrees durfden zelfs niet eens over de rand van deze balustrade te kijken, zo immens diep! Er waren verschillende verdiepingen in de grond gebouwd en beneden was het zelfs goed voelbaar enkele graden kouder dan in de centrale hal op de begane grond.

Op die onderste verdiepingen waren de depots van alle Nederlandse radio- en tv-zenders bij elkaar gebracht en centraal opgeslagen en daar waren, naast vele vele kasten vol met opnames van tientallen jaren tv- en radioprogramma’s, ook de eerste bewegende televisiebeelden opgeslagen, maar bijvoorbeeld ook de enige bewegende beelden (het is maar een kort fragment) die bekend zijn van Anne Frank in Amsterdam.

Hoogtepunt in de depots -en dus tot het laatst bewaard in de rondleiding- was toch wel de ruimte met allerlei oude relikwieën uit bekende tv-programma’s (veelal) uit het verleden.

Maar wat mij, net als anderen, toen toch vooral opviel was hoe ontzettend klein bijvoorbeeld de in de Fabeltjeskrant gebruikte poppen in werkelijkheid zijn. Terwijl het op tv, zeker toen ik zelf klein was, toch hele flinke dierfiguren leken, waren het die middag ineens maar echt hele kleine poppetjes. Oftewel, niets is wat het -zeker op tv- lijkt!

Na de rondleiding door het gebouw en de depots volgde de Hillywood-tour. Onder de bezielende leiding van een geweldige tramchauffeur gingen we langs en soms zelfs door de verschillende studio’s en kwamen we bijvoorbeeld ook langs de plek waar Pim Fortuin destijds werd doodgeschoten.  

Op een gegeven moment kwamen we bij verschillende decorstukken aan, zoals bijvoorbeeld ook uit het programma Rad van Fortuin. Marcel Kalter vertelde vol trots dat hij vele jaren geleden nog eens als deelnemer meegedaan had aan deze show op tv, maar helaas ging zijn buurvrouw in het programma toen met een auto naar huis en hijzelf met lege handen. 

Terwijl we rond dat Rad stonden, viel toch vooral op hoe “prutserig” het eigenlijk in het echt allemaal oogde. Dat wil zeggen, terwijl het op tv toch allemaal prachtig en vol van glitter en glamour oogt, was bijvoorbeeld dat Rad eigenlijk wat schots en scheef gezaagd en gemonteerd, zag je overal de schroeven nog duidelijk zitten en klopte de onderlinge verdeling van de vakjes dikwijls ook helemaal niet. Ook bij verschillende andere (hele) bekende decorstukken die we tijdens deze tour zagen, viel juist dat in ieder geval nogal echt op.

Ook nu dus weer: niets is wat het lijkt!

Tot slot bezochten we de een na grootste studio van het hele Mediapark, waar onder meer verschillende hele bekende en grote televisie-shows zijn opgenomen en vandaan uitgezonden.

Er brandden op dat moment alleen een paar grote tl-lampen en het deed al met al gewoon wat “armoedig” aan en stelde ons allemaal toch wel wat teleur.

Wat op televisie namelijk allemaal vaak toch best veel indruk maakt en er schitterend en “gelikt” uitziet, komt op zo’n moment dus ineens totaal anders over. Vooral goed licht en imposant geluid maken dus blijkbaar het grote verschil in de uiteindelijke beleving. 

Op de terugreis naar Kampen (voor het jaar 2024 is het thema voor de Gemeente Kampen, zoals bedacht door Kampen Partners, toch: “Terug naar Kampen” ?) maakten we een tussenstop bij Beachclub NU voor een geweldig dinerbuffet en onderweg in de bus dacht ik bij mezelf: vandaag weer een hele duidelijke bevestiging gekregen dat “niets is wat het lijkt!”

Hoevaak komt u er voor uzelf achter dat inderdaad “niets is wat het lijkt”?

Chris Wiekeraad, advocaat-eigenaar Wiekeraad Advocatuur, NLP-coach & voorzitter VOC Kampen

Afbeelding
Geen Rijkssubsidie voor gebiedsontwikkeling 'Bij de Bovenkerk' Algemeen 7 dec., 11:45
Afbeelding
Plannen voor werkschuur op plek voormalige kerk Jehova's Getuigen in het Groene Hart Algemeen 7 dec., 11:42
Afbeelding
Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in Kampen Algemeen 7 dec., 11:39