Deze bijdrage van Ondernemen in Kampen is geschreven door Michiel de Groot, voorzitter van de Binnenstad Ondernemers Kampen.
Deze bijdrage van Ondernemen in Kampen is geschreven door Michiel de Groot, voorzitter van de Binnenstad Ondernemers Kampen. Foto: Foto Tennekes

Column Ondernemen in Kampen: Over zwerfaval, parkeren en bereikbaarheid

· leestijd 2 minuten Algemeen

Samen met de Binnenstad Ondernemers Kampen (BOK) mogen we over belangrijke beslissingen die de stad aangaan meedenken. Dat is gaaf maar ook wel een grote verantwoordelijkheid. En zoals jullie ons kennen heb wij nogal eens een idee of mening ergens over. Dan is het fijn dat je die ruimte krijgt en ook serieus genomen wordt. En dat gebeurt gelukkig volop. Dat willen we toch even gezegd hebben want de gemeente staat open voor onze ideeën, onze mening of wensen. 

We zijn als BOK nauw betrokken bij evenementen in de binnenstad. Denk aan de Kamper Ul(t) Dagen en de Sinterklaasintocht. Ook bij de aankleding van de straten met nieuwe lampjes en vlaggenlijnen hebben we een vinger in de pap. Wij betalen deze aankleding vanuit het reclamefonds dat door ondernemers zelf samen bijeengebracht wordt. Binnenkort start Proef Kampen. Een maandelijks terugkerend evenement op de vrijdagavond. Een mooie samenwerking tussen de winkeliers en de horeca van Kampen. Hierover binnenkort veel meer! We zijn ook welkom bij de overleggen van Sail 2024, betrokken bij het Hanzejaar 2023 en natuurlijk Kerst in Oud Kampen. Wij gaan daarin ook investeren. Net als muziek in de stad. Daar loopt ons eigen traject dat ervoor zorgt dat er zoveel mogelijk lokale muziekoptredens in de stad zijn, daarmee sponsoren wij de verenigingen en wordt de stad nog gezelliger. 

Naast al die leuke en gezellige dingen houden we ons ook bezig met andere serieuze zaken als vervuiling en bereikbaarheid. 

Zwerfafval
De vervuiling voorop, want onze stad wordt een beetje vies. Dat komt door zwerfafval. Mensen die achteloos alles van zich af gooien, zoals sigarettenpeuken, pizzadozen, verpakkingen van aankopen en hondenpoep. Ik ben altijd van mening dat je als binnenstad moet faciliteren (mogelijk maken) en dus zijn de afvalbakken in de stad misschien wat onhandig. Om de drie bakken hangen overigens wel asbakken en hondenpoepzakjes. Dat weet niet iedereen maar hopelijk nu wel. Binnenkort starten we trouwens samen met de Gemeente Kampen een campagne om zwerfafval tegen te gaan, samen met de Gemeente Kampen hebben we daar kort geleden een stuurgroep voor opgericht.

Prullenbakken
De openingen van de prullenbakken zijn niet gemaakt voor pizzadozen. We zien dan ook regelmatig een stapel pizzadozen bovenop de prullenbakken en afval wat gaat zwerven over straat. Met de nieuwe Stuurgroep Zwerfafval bekijken we dan ook de mogelijkheden voor andere afvalbakken. In die stuurgroep werken heel fijn samen met de gemeente, Hoofd Reiniging binnenstad, wethouders, beleidsmakers, wijkverbinders, ondernemers en inwoners. Het mooie is dat iedereen de problemen herkent en dat we samen aan oplossingen werken. Heb jij een idee, oplossing, dan horen we dat ook heel graag. Stuur je dan een mail naar mdegroot@bok-online.nl

Parkeren en bereikbaarheid
Dit onderwerp is natuurlijk één van de belangrijkste opdrachten die we hebben. En daar liggen nogal wat uitdagingen. De binnenstad moet autoluw (al weet ik nog niet goed waarom), de Nieuwe Mark autovrij. Leuk en mooi allemaal maar waar blijven dan de auto’s van de inwoners, medewerkers en bezoekers? Er zijn alleen al meer dan 3000 auto’s van inwoners van de binnenstad schat ik.
Onze stad is zo compact gebouwd dat er eigenlijk geen ruimte is voor parkeergarages. Dus moeten we zoeken naar alternatieven. Op het terrein bij het station waar vroeger de Buitenwacht stond ontstaat binnenkort en totaal nieuwe parkeerplaats, fietsenstalling en natuurlijk en vernieuwde ‘snackbar Timmer’. Ik had daar graag een extra parkeerlaag bij gezien want de nood is zo hoog maar dan duurt het mogelijk nog jaren voordat de bouw begint. Dat moeten we ook niet willen.
Een mogelijke garage bij de Bovenhaven is bouwtechnisch en financieel ingewikkeld en veel te ver lopen om boodschappen in de stad te doen, de parkeergarage Buitenhaven staat meestal al vol met auto’s van inwoners want ook in Brunnepe is de parkeerdruk enorm. En ja, op het Burgemeester Berghuisplein zijn de parkeerplekken schaars. Ik heb enkele jaren geleden geroepen dat daar wel een laagje op of onder kan, het is beter beloopbaar en daar brengt het geen schade aan het stadsgezicht. Ik hoop dat daar binnenkort ook een heuse parkeergarage ontstaat. Want we kunnen wel auto’s willen weren maar het Openbaar Vervoer laat het de laatste tijd veel te vaak afweten, op de trein kun je gewoon niet vertrouwen en er zijn sinds 2019 enorm veel meer auto’s bijgekomen in het land. En die worden schoner, elektrisch, of in elk geval vallen die dan niet meer onder de norm waarop de reden van het autoluw maken van steden vaak is gestoeld. Dus faciliteren denk ik dan maar weer, linksom of rechtsom. Maar dat hoeft natuurlijk niet middenin de stad, maar wel heel dicht bij de winkelstraten en horeca. Natuurlijk heb jij als lezer ook een mening of misschien een idee. Wij doen ook maar ons best maar we kunnen alle hulp gebruiken. Mail me!

Nick de Vries