Deze bijdrage van Ondernemen in Kampen is geschreven door ondernemer Nardus Koster.
Deze bijdrage van Ondernemen in Kampen is geschreven door ondernemer Nardus Koster. Foto: Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: Collectiviteit is er in vele soorten en maten!

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

In Kampen hebben we bijvoorbeeld het Collectief Winkelverbod. In dit, door CCV gefaciliteerde en door de Politie ondersteunde, collectief kunnen ondernemers deelnemen om winkeldieven en overlastgevers de toegang tot de aangesloten winkels te kunnen ontzeggen. Middels een app worden de aangesloten winkels op de hoogte gehouden van de calamiteiten, waardoor men direct kan handelen wanneer diezelfde personen bij hen binnen stappen. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met de BOK, of met één van de aangesloten ondernemers.
De BOK is trouwens de Binnenstad Ondernemers Kampen, ook een collectief. Zij willen gezamenlijk de binnenstad een betere uitstraling geven, evenementen organiseren of ondersteunen en een prettig verblijfsklimaat creëren. Samen zorgen voor meer duidelijkheid over bijvoorbeeld de openingstijden van de winkels, de koopavonden en speciale feestdagen. Ook het uitstallingsbeleid is door middel van samenwerking tot stand gekomen, met medewerking van de Gemeente Kampen, en geeft de ondernemers duidelijkheid over de hoeveelheid uitstallingen, het formaat van de uitstalling, maar ook een verbod op bijvoorbeeld Beach vlaggen. Een gezamenlijke vlag is een extra en een eigen vlag telt voor één van de twee uitstallingen. Tijdens de corona periode is er veel zo niet alles door de vingers gezien, maar de komende tijd zal dit weer door handhaving worden opgepakt zodat het winkelgebied er straks weer overzichtelijk en toegankelijk uitziet.

Tijdens de corona periode is er veel zo niet alles door de vingers gezien, maar de komende tijd zal dit weer door handhaving worden opgepakt.


Ook de Kamper Cadeau Bon is een gezamenlijk initiatief. Ooit ontstaan in een werkgroep over, nota bene, Sterke Wijken en Dorpen. Hier werden tips gedeeld over allerlei online programma’s voor verenigingen. Om een krachtig collectief te creëren zijn toen de Kamper cadeau Bon en het loyaliteitsprogramma Duiten en Zakjes geïnitieerd. Inmiddels is een groot deel van de Kamper ondernemers bekend met de Kampen Cadeau Bon en geven bij speciale gelegenheden zelf ook Kampen cadeau Bonnen aan hun personeel, relaties, sprekers, vrienden en familie. Het aantal accepterende bedrijven is groot en afwisselend. Heb jij een hart voor Kampen, dan geef je de Kampen Cadeau Bon. O.a. te koop bij The Read Shop in Kampen en IJsselmuiden.
Ook de Horeca kent een eigen collectief, waarbinnen afspraken worden gemaakt en ook samen evenementen worden georganiseerd. Bijvoorbeeld de bandjesavonden bij het verzetten van de klok in maart en oktober. En ook het kadefeest was altijd een initiatief van de St. Horeca kampen. In samenwerking met handhaving en Politie hebben zij ook een aantal initiatieven ontplooid om de uitgaansavonden gezellig te houden en notoire overlastgevers te weren in hun horecagelegenheden.
Ben jij ondernemer en ben je nog geen deelnemer in één of meerdere van deze fantastische initiatieven, aarzel dan niet langer en sluit je aan. Samen kun je in alle gevallen meer betekenen, meer organiseren, beter anticiperen op nieuwe ontwikkelingen en samen besluiten nemen over de nieuwe winkelstraat. Hoe die winkelstraat er in de toekomst uitziet weten we nog niet, maar hoe hij er vandaag uit kan zien kunnen we nu met elkaar bepalen en realiseren. Fijne Paasdagen!

Nick de Vries