Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: Energiecrisis raakt kleine lokale ondernemers dubbel zo hard

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Natuurlijk is de ene onderneming de andere niet en zo is ook de ene ondernemer de andere niet. Ondernemers die vooral goederen verkopen die leuk zijn om te hebben, maar geen bittere noodzaak zijn om aan te schaffen voor het levensonderhoud merken het meest van de energiecrisis. Dat betekend overigens niet dat ondernemers die hun brood moeten verdienen met producten die wel noodzakelijk zijn helemaal niets merken. Bakkers bijvoorbeeld, zien hun energiekosten zo hard oplopen dat ze zelf nauwelijks brood op de plank hebben. In beide gevallen lopen de kosten op, naast die voor energie, ook voor de producten die moeten worden ingekocht om een goede bedrijfsvoering te garanderen. Toch wordt er in de winkelstraat gemerkt dat de deuren van ondernemers die geen noodzakelijke producten verkopen makkelijker voorbij gelopen worden. Voor die ondernemers dus tijd om eens goed naar hun bedrijf en hun producten te kijken.

“Never waste a good crisis” zei Winston Churchill

En vanuit dat licht lopen we dus braaf door het assortiment, bekijken we het interieur en bepalen  onze nieuwe marketingstrategie. Er liggen altijd kansen op de loer en daar moeten we nu op inspelen. We zorgen dat we tijdig klaar zijn voor de Sinterklaas en Kerst en plannen alvast een mooie uitverkoop voor de maand januari van 2023. En dan? Dan wordt het tijd dat de overheid met wat steun komt, hoor ik vooral om mij heen. Vrijdag 14 oktober is bekend gemaakt welke overheidssteun voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) beschikbaar wordt gesteld. De eerste berichten lijken nog bijzonder positief. Maar liefst 3,1 miljard euro wordt uitgetrokken om het MKB de energiecrisis door te helpen. Daar zitten natuurlijk wat voorwaarden aan. En daar kun je het natuurlijk onmogelijk mee oneens zijn, toch? Aan welke “gratis” verstrekking van geld kleven geen voorwaarden? Maar zoem dan eens in op die voorwaarden. 

De steun gaat enkel naar MKB’ers die minimaal 5.000 kuub gas of 50.000 kilowattuur aan stroom verbruiken. Dan hebben we het nog steeds over midden en kleine bedrijven. Na even informeren in de straat heb ik er niet veel gevonden die aan één van deze voorwaarden voldoen. En, voldoe je wel aan één van deze twee voorwaarden, dan komt er nog een voorwaarde om de hoek. Bedrijven komen pas in aanmerking als de energiekosten minimaal 12,5 % van hun omzet vormen. Dan blijven er in het kleinbedrijf nog maar heel weinig over die hier steun van ondervinden. Als je aan deze voorwaarden voldoet dan kun je, mogelijk, vanaf april 2023 naar het, speciaal hiervoor in te richten, loket. Als je bedrijf deze periode tenminste overleefd heeft. 

Je begrijpt dat veel ondernemers hier helemaal niets aan hebben. Die zijn en blijven afhankelijk van hun klanten die, ondanks de toegenomen kosten, toch gewoon hun producten lokaal blijven kopen en niet voor die paar centen korting hun aankopen naar de naar de internetbedrijven verplaatsen. 

Samen werken we aan een sterk, veilig en toegankelijk Kampen. 

Steun de lokale ondernemers, koop lokaal!

Nardus Koster.

Nick de Vries

Afbeelding
De BlueZZ Club voorziet in behoefte en zet jazz en blues optredens voort Algemeen Ingezonden 26 jan, 10:09
Afbeelding
Steeds meer mensen zien belang van levenstestament Partnerbijdrages 25 jan, 15:52
Afbeelding
BOV SeniorenLunch als aftrap voor het 100 jarig jubileum jaar (5 foto's) Algemeen instagram 25 jan, 15:48