Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: Crisis = Kruispunt

· leestijd 1 minuut Algemeen

Dat allitereert lekker. Het woord crisis zal in de top 5 staan van belangrijke woorden in de media. Bij dit begrip denken we vaak aan iets negatiefs: een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel ernstig verstoord raakt. Maar eigenlijk is een crisis neutraal. Het woord stamt af van een Grieks werkwoord dat iets betekent als keuzes maken, onderscheiden, beslissen. De website www.crisis.nl is geclaimd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Dit is exemplarisch voor de gevoelswaarde die ons als burgers is aangepraat.

Natuurlijk, de wereld is in crisis, maar ik wil ook kijken naar ontwikkelingen die goed gaan.

Natuurlijk, de wereld is in crisis, we worden steeds weer geconfronteerd met zaken die niet goed gaan. Maar ik wil toch ook kijken naar ontwikkelingen die wel goed gaan. En dan kom ik als eerste terug op de eigenlijke betekenis van het woord crisis. Vroeger werd deze term gebruikt om aan te duiden het sleutelmoment in het verloop van een ziekte, zo las ik: een patiënt in kritieke toestand wordt óf beter óf sterft. Dat vind ik een interessante gedachte: je staat op een kruispunt en dat is de crisis. Het is ook spannend, want de toekomst kun je niet voorspellen, en hoe vaak gebeurt het niet dat het verleden verkeerd wordt geïnterpreteerd. Neem verslaglegging als fake-nieuws. Zonder correcte geschiedschrijving sta je automatisch in een crisis. Immers, je staat nog steeds op het wisselspoor, je moet ergens heen, maar ga je linksaf of rechtsaf?

Er zijn veel dingen waar ik geen invloed op heb. Ik probeer mijn energie daar dan ook niet op te richten. Waar ik wel invloed op heb zijn vaak de kleine dingen. Als zekerheid en structuur wegvalt, biedt dat ruimte voor diepere contacten, nieuwe activiteiten. Omgaan met tegenslag valt niet mee, maar kan ook verrijken. Je moet dan wel een gevoel van sensitiviteit hebben en verder ontwikkelen.

Ik denk dat gewoon waar is de oude slogan: een crisis is een kans, namelijk kijk goed wat jou gebracht heeft op dat kruispunt en zoek het alternatief waar je invloed op hebt. ‘Never waste a good crisis’. Neem je per ongeluk toch de verkeerde afslag? Dan hoeft er nog geen ramp te zijn, mits je je ‘bekeert’, dat wil zeggen teruglopen naar de kruising en de andere afslag nemen. Meestal werkt dat.

Hans Both op persoonlijke titel
advocaat te Kampen en voorzitter IC Kampen.

Nick de Vries