Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: vreselijk!

· leestijd 2 minuten Algemeen

Hoe ingewikkeld is het, althans ervaar ik het zelf, om deze week een column voor De Brug te verzorgen.

Terwijl ik deze column schrijf, gaat het in het nieuws immers alleen maar over de aardbeving in Syrië en Turkije. En hoe terecht ook! Tot nu zijn er al zo’n 35.000 doden te betreuren. En gelet op de vele vreselijke berichten en beelden uit het getroffen gebied, ongeveer net zo groot als heel Nederland en Belgie, kan het daar gewoonweg nooit bij blijven. Er kan zeer binnenkort niet anders dan sprake zijn van vele tienduizenden doden. Volgens de VN zelfs in ieder geval zeker tegen de 70.000. Maar dan zijn er ook nog eens de vele, vele gewonden, die bijna zouden worden vergeten. Volledige ontreddering onder de bevolking aldaar en hoe begrijpelijk. Daar komt dan ook nog bij dat het er op dit moment intens koud is, er geen voorzieningen zijn, groot gebrek aan medicijnen en ga zo maar door. Al zou je als slachtoffer levend onder het puin vandaan worden gered, dan is het nog maar de vraag of je het überhaupt zult overleven. 

Het is volstrekt niet in te denken of in te voelen hoe het daar op dit moment daadwerkelijk moet zijn en hoe de overlevenden zich daar nu moeten voelen. Alles draait in deze eerste week na de aardbeving vooral nog om het zoeken naar eventuele overlevenden onder alle puinhopen. Geluk en verdriet liggen voortdurend dicht tegen elkaar aan en gaan hand in hand. Terwijl sommigen zichtbaar groot geluk ervaren omdat geliefden tegen alle verwachtingen in dan toch nog levend worden gevonden en uit de puinhopen gered, zijn anderen intens verdrietig en volledig verscheurd omdat zij tegelijkertijd dode familieleden of vrienden moeten bergen.  

Voor het getroffen gebied in Syrië dreigt dan ook nog eens een grote humanitaire ramp. De Koerdische bevolking in deze regio krijgt nauwelijks hulp van het regime van Assad en vanuit Turkije blijkt er maar één grensovergang open te zijn. Van hulp in juist deze regio is, in tegenstelling  tot de getroffen gebieden in Turkije, nauwelijks sprake. De bevolking hier is in een keer alles kwijtgeraakt. heden, verleden en toekomst. En dat terwijl juist zij al lang onder zeer barre omstandigheden leeft; vanwege de burgeroorlog die nu al zo’n tien jaar aanhoudt, zijn de mensen al sinds lange tijd afhankelijk van voedsel- en humanitaire hulp.

Kortom, waar moet je op dit moment anders in een column over schrijven dan over de actuele situatie in Syrië en Turkije. De oorlog in Oekraine?

Dat wordt op dit moment bijna een vergeten oorlog. want laten we toch vooral niet vergeten dat ook daar de situatie onvoorstelbaar schrijnend is, nog steeds en iedere dag dat de oorlog aanhoudt meer. Ook daar proberen miljoenen mensen onder zeer barre omstandigheden te (over)leven. En dat dan niet ten gevolge van een natuurramp, maar vanwege een door mensen in gang gezette en in stand gehouden oorlog. Met als ogenschijnlijke doel om eigen grondgebied zoveel mogelijk uit te breiden met grondgebied van een andere, soevereine staat. 

Welke ramp is nu groter of intenser? Er valt natuurlijk helemaal geen vergelijking te maken en dat zou ook niet gepast zijn.

Chris Wiekeraad, advocaat-eigenaar Wiekeraad Advocatuur, NLP-coach & voorzitter VOC Kampen.

Nick de Vries