Schipper Gerrit van der Veer kent zoveel schippers dat hij de ideale man is om de schepen naar Kampen te loodsen.
Schipper Gerrit van der Veer kent zoveel schippers dat hij de ideale man is om de schepen naar Kampen te loodsen. Foto: Foto Tennekes

Van 29 maart tot en met 1 april: Nautisch feest Sail Kampen 2024 biedt heel veel moois

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN - De Piet Hein, Statenjacht De Utrecht, De Abel Tasman, de Willem Barentsz en de Veerman van Kampen. Deze schepen, en nog veel meer, komen allemaal naar Sail Kampen 2024. In totaal komen er zo’n vijftig vaartuigen. 

Door Leo Polhuijs 

“Stuk voor stuk prachtige verschijningen met een indrukwekkende geschiedenis,” promoot Gerrit van der Veer. Hij is binnen het twaalfkoppige bestuur van het nautische cultuurevenement verantwoordelijk voor de organisatie rondom de komst van de vaartuigen. Zeilschepen uit Nederland en het buitenland komen naar Kampen en liggen aan de IJsselkade met als decor het mooiste IJsselfront van Nederland.

Trots
Kampenaar Gerrit van der Veer woont op een woonboot aan de IJsselkade in Kampen. Hij heeft veel gevaren in Nederlandse rivieren en op zee. Samen met zijn vrouw, Ingela, was hij eigenaar van de Veerman van Kampen. Omdat hij zo’ n tachtig procent van de eigenaren van de grote zeilschepen in Nederland kent, is hij de aangewezen persoon voor de organisatie rondom de komst van de schepen. “Nederland telt zo’n driehonderd zeilende passagiersvaartuigen, ook beter bekend als de ‘Bruine vloot’. We zijn er trots op dat een groot deel hiervan naar Kampen komt.”

Koninklijke charme
Enkele schepen verdienen een nadere toelichting. Het luxe schip Piet Hein is 31 meter lang en was het nationale huwelijksgeschenk in 1937 aan prinses Juliana en prins Bernard. De koninklijke charme is nog steeds te zien. Statenjacht De Utrecht is gebouwd aan de hand van originele bouwtekeningen uit 1746. Het schip is historisch verantwoord nagebouwd maar beschikt over moderne besturingstechniek.

De inrichting van de Abel Tasman doet een beetje denken aan grand café, met een donker houten lambrisering, veel koper en een stoere houten vloer. De Abel Tasman stoot geen Co2 uit. De topzeilschoener Willem Barentsz is met haar spierwitte romp, vele zeilen en teakhouten opbouw een majestueuze verschijning. De rolstoeltoegankelijke Veerman van Kampen heeft een luxe uitstraling uit het begin van de vorige eeuw en is ingericht met mahoniehouten wandpanelen, leren stoelen en grote ramen.

Vlootschouw
Het grootste buiten Paasevenement van Nederland wordt gehouden van vrijdag 29 maart tot en met maandag 1 april. Naast de historische schepen vermeldt het programma diverse attracties, muziek, oude ambachten, straatartiesten, historische parades en nautische demonstraties. Sail Kampen begint op vrijdagavond met de spectaculaire vlootschouw waarbij de deelnemende schepen binnenvaren met volle zeilen en sfeervolle verlichting. Het evenement wordt op maandag groots afgesloten met een spectaculaire show.

Scouting
Benedenstrooms zijn zeilschepen te zien zoals schoeners, tjalken, botters en replica’s van Vechtzompen. Deze vrachtschepen zijn speciaal voor vervoer op de Overijsselse Vecht gebouwd. Verder komt het Kamper zeevaartgilde. Dat brengt met zijn schepen het vakmanschap van de traditionele zee-zeilvaart vanuit Kampen naar het binnen- en buitenland. Bovenstrooms komen er onder meer stoomschepen en zijn ook weer de zeekadetten met twee schepen aanwezig.

Bezichtiging
Tijdens Sail is bezichtiging mogelijk van bijna alle schepen en kan gratis een eindje worden meegevaren. Verder kunnen sponsoren een tochtje op de rivier maken. Ook kunnen schepen worden afgehuurd.
Gerrit roept tot slot iedereen op om in het Paasweekeinde naar Kampen te komen. “De nautische sfeer, de mooie schepen, de vele activiteiten. Er is tijdens Sail Kampen 2024 heel veel leven op en rond de rivier.”
De toegang tot het festivalterrein is 7,50 euro per persoon. Bezoekers hebben voor dit bedrag alle dagen toegang. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Kijk voor meer informatie op de site van Sail Kampen.

Een archieffoto van Sail in Kampen.