De officiële opening vond plaats met een dienst in de Lutherse Kerk
De officiële opening vond plaats met een dienst in de Lutherse Kerk (foto: Maarten van Gemert)

De ”oorspronkelijke” christelijke kerk landt in Kampen (5 foto’s)

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Metrapoliet Athenagoras heeft samen met enkele priesters het startschot gegeven voor de aanwezigheid van de christelijke orthodoxie in Kampen. Het hoofd van het Aartsbisdom in België was welkom in de Lutherse Kerk voor de officiële kerkopening. Na een nazit in het kerkgebouw aan de Burgwal werd een receptie gehouden in het Ikonenmuseum waar de patriarch een rondleiding kreeg.

Naast enkele plaatsen in Friesland en elders in Nederland, behalve in Limburg, landt de Orthodoxe Kerk nu ook in Kampen. De officieel genoemd ’orthodoxe katholieke kerk’ is een stroming binnen het christendom die zichzelf beschouwt als directe voortzetting van de ”ene, heilige, katholieke en apostolische” kerk. Het Ikonenmuseum herbergt veel oosterse ikonen maar staat verder los van de kerk.

Orthodoxie
Naast de Rooms-Katholieke en de Protestantse Kerk vormt de Orthodoxie de derde grote stroming binnen het christendom. Orthodoxe christenen beschouwen zichzelf als traditioneel maar niet per definitie als conservatief. Op de receptie vertelde André (51) dat hij van huis uit gereformeerd is en via de evangelische kerk bij de Orthodoxe Kerk uitkwam. Hij maakte hiermee kennis toen een Russisch-Orthodox klooster in Hemelum (Friesland) werd geopend. Als ”meest oorspronkelijke kerk” sprak hem dit sterk aan. Rome scheidde zich in de elfde eeuw af, vertelde hij.
De Orthodoxe Kerk kent een groot aantal aangesloten kerken met elk een eigen hoofd. Meestal zijn ze per land georganiseerd en zo ontstaan verschillende benamingen. Athenagoras vertegenwoordigt het Oecumenisch Patriarchaat in de Benelux. Het aartsbisdom zetelt in Brussel. Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras werd geboren in Gent en studeerde onder andere in Thessaloniki. In 2013 werd hij door de Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat unaniem verkozen in zijn huidige functie als aartsbisschop.

Ikonenmuseum
Als Vriend van het Ikonenmuseum had Constatinos voorgesteld om daar de receptie te houden. Hij woont samen met zijn vrouw in Kampen. Een jaar geleden streek hij neer in Brunnepe vanuit Glasgow waar hij samen met Roelien hun eerste kind kreeg. Roelien behoorde van huis uit tot de Gereformeerde Gemeente en volgde haar Griekse echtgenoot naar de (Grieks-)Orthodoxe Kerk. Rond nieuwjaar vluchtten zij voor het carbidgeweld naar haar ouderlijk huis in Genemuiden.
Het voornemen is om tweewekelijks een viering te houden op zaterdag. Om ter communie te gaan, is het dan gewenst om vanaf vrijdagnacht nuchter te blijven. Daar doet zich een parallel voor met de Rooms-Katholieke Kerk waar dit tot halverwege vorige eeuw ook de regel was.
Het kerkelijk landschap in Kampen heeft zich weer uitgebreid, ditmaal niet met een protestantse afscheiding maar met een christelijke stroming die in Constantinopel startte: de Orthodoxe Kerk.

De dag begon met de metten (ochtendgebed), voorafgaand aan de liturgie
Zijne eminentie Metropoliet Athenagoras ging voor in de dienst
De receptie werd gehouden in het Ikonenmuseum
Alle aanwezigen kregen een korte rondleiding door het Ikonenmuseum

Maarten van Gemert

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 18 mei, 22:07
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram 18 mei, 21:03
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram 18 mei, 20:47

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.