Soul&Bliss.
Soul&Bliss. Foto: Aangeleverd.

Soul&Bliss: vijftien jaar chocoladekoekjes, thee en swingende Soul

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Leo Polhuijs)
KAMPEN - De Kamper band Soul&Bliss houdt op 26 januari de jaarlijkse danceparty in de Stadsgehoorzaal Tegelijkertijd wordt de vijftiende verjaardag van de band in dezelfde bezetting gevierd.

Linda Westera, Ton Kerkhof en Roy Kieftenbeld weten het nu al zeker: “Het wordt oergezellig. We willen bezoekers vooral de gelegenheid geven om te dansen.” De drie zijn leden van het eerste uur en hebben naast Soul&Bliss ook altijd in andere bands of in projecten gespeeld of doen dat nog. Ton heeft onder meer afscheidsmusicals voor basisschoolkinderen geschreven en kinderliedjes samen met Roy. Linda is kunstenares en gaf twintig jaar zangles. Linda is zangeres, Ton gitarist, Roy percussionist, Adriaan Stam slagwerker en Gooswijn van Rees bassist.

Soul&Bliss is spontaan ontstaan. Linda: “We kenden elkaar uit het muzikale circuit en bovendien is Roy met een goede vriendin van mij getrouwd. Op een gegeven moment dacht ik: “Waarom spelen we eigenlijk nooit eens samen? Laten we een gezellige band oprichten met alleen maar leuke liedjes.”

Wasgoedboek
De band repeteert in Adriaans studio in de binnenstad. Linda is eindverantwoordelijk, maar beslissingen worden gezamenlijk genomen. Roy: “Het leuke van Soul&Bliss is dat het allemaal niet zo strak is geregeld, een belangrijk onderscheid ten opzichte van een aantal andere bands waarin ik speel. Bij ons lopen de verantwoordelijkheden een beetje door elkaar heen.”
Soul&Bliss speelt veelal muziek uit de jaren ‘70, onder anderen Bill Withers, James Brown of Sly and the Family Stone. Het publiek is meestal 40+. Linda omschrijft het repertoire als swingend. In de beginperiode werden geen eigen liedjes geschreven en gespeeld, maar de afgelopen jaren is gebeurde dat wel. Een deel had het wasgoedboek van Linda als basis.

Cocoladekoekjes
Linda: “Omdat we al jarenlang samenspelen, kennen we elkaar door en door en weten we van elkaar hoe we reageren en wat we kunnen. Gezelligheid speelt een grote rol, het sociale is ook belangrijk.” Ton, de nestor van het gezelschap, knikt instemmend. “Wij maken flauwe grappen, eten graag een patatje en drinken een biertje maar maken het niet te gek. Tijdens de repetities drinken we thee en eten we chocoladekoekjes.”

Akoestisch
Soul&Bliss geeft jaarlijks een groot dansfeest en treedt regelmatig op tijdens feestjes of bijvoorbeeld openingen van exposities. Linda: “In de loop der jaren zijn we dingen gaan uitproberen. Dat heeft er onder meer toe geleid dat we akoestisch beginnen en aan het eind helemaal los gaan met harde muziek. Ook breiden we ons gezelschap tijdens bepaalde optredens graag uit, zoals tijdens een groot feest in de Stadsgehoorzaal, waar een groep blazers aan meedeed. Op 26 januari breiden we uit met toetsenist Raymond Bruinsma en achtergrondzangeressen Inez Koning, Ellen Westendorp-Weerdmeester en Paula Ludden.”

Op 26 januari gaat de deur open om 20.30 uur (artiesteningang zijkant Stadsgehoorzaal). Het feest is op het podium, waar ook een bar en Soulfood is. Na afloop treden de dj’s Cor en Inez op. Kaarten kosten 10 euro: www.stadsgehoorzaalkampen.nl of aan de zaal.