Afbeelding
Foto: maartenheijenk.nl

Gemeentelijke belastingaanslagen en heffingen eind februari verstuurd

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Deze week ontvangen inwoners van de gemeente Kampen de gemeentelijke belastingaanslag voor 2024. Hiermee betalen zij de onroerendezaakbelasting voor hun woning, bedrijfspand of grond, het vastrecht van de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en voor hondenbezitters de hondenbelasting. Ook ontvangen zij de aanslag met de kosten van het door hen aangeboden afval in 2023.

De WOZ-waarde wordt zorgvuldig berekend. Dit doet de gemeente aan de hand van een groot aantal gegevens, zoals de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen, het type woning, de ligging, het woonoppervlakte en het onderhoud en we kijken naar specifieke kenmerken. Wij controleren alles goed en pas daarna versturen wij de aanslagen. Kijk hier hoe de WOZ-Waarde wordt berekend www.waarderingskamer.nl/animatievideo

Bezwaar maken 

Wanneer inwoners het niet eens zijn met de hoogte van de WOZ-waarde, dan kunnen zij het beste contact opnemen met de gemeente. De gemeente helpt graag en altijd gratis. Zij kijken dan opnieuw naar deze waarde. Inwoners kunnen contact opnemen via wozinfo@kampen.nl of via 14 038. Soms komt een taxateur langs. Als de WOZ-waarde inderdaad te hoog is, dan wordt deze WOZ-waarde en de belastingaanslag verlaagd. Wie het dan nog steeds niet eens is met de waarde, kan een bezwaar indienen. Op de aanslag staat hoe dit werkt.

Commerciële bureaus

De zogenoemde no-cure/no-pay-bureau’s beloven ook gratis bezwaar te maken. Daar maken zij veel reclame voor. Dat klinkt mooi. Maar hun bezwaar levert de inwoner meestal weinig op. Ondertussen leidt hun manier van werken tot hoge kosten. Dat kost de gemeenschap jaarlijks vele miljoenen. Geld dat hard nodig is voor belangrijke voorzieningen in de gemeente. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten maakte er een filmpje over https://m.youtube.com/watch?v=61p0kIfAg6Q

Online controleren

Op belasting.kampen.nl kunnen inwoners heel eenvoudig hun belastingen zelf inzien en regelen. Zo kunnen zij zien hoe vaak en wanneer afval is aangeboden en controleren of de kosten die zij moeten betalen kloppen. Ook kunnen zij hier direct hun andere aanslagen inzien, automatische incasso aanvragen, bezwaar maken of kwijtschelding aanvragen. Inwoners kunnen hier ook hun taxatieverslag van hun woning opvragen en controleren.

Meer informatie via de gemeentepagina’s in de Brug van 20 en 27 februari en/of op www.kampen.nl/belastingen