De OZB-aanslag is een goudmijn voor gemeenten
De OZB-aanslag is een goudmijn voor gemeenten (bron: internet)

Vriendelijk verzoek van gemeente Kampen inzake WOZ-bezwaren

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN –  De gemeentelijke belastingaanslag voor 2024 is in de bus gevallen, al dan niet digitaal. Daarop staat onder andere de onroerendzaakbelasting, bepaald aan de hand van de WOZ-waarde. Commerciële bureaus staan in de startblokken om mensen te helpen deze te verlagen. De gemeente vraagt haar inwoners bij bezwaar eerst contact op te nemen met de gemeente. De procedurekosten komen ten laste van de gemeenschap.

Met de gemeentelijke belastingaanslag worden de belastingen geïnd voor de onroerendezaakbelasting (OZB) voor woning, bedrijfspand en/of grond, voor de rioolheffing, voor het vastrecht van de afvalstoffenheffing en voor de hondenbelasting. Op de aanslag staan ook de kosten van ieders aangeboden afval afgelopen jaar. De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is vaak aanleiding tot discussie maar de gemeente stelt dat die ”zorgvuldig berekend” wordt.

Vergelijking
Voor het taxeren van de WOZ-waarde vergelijkt de gemeente woningen met andere woningen die recent zijn verkocht., de zogeheten ’systematische vergelijking’ met woningen waarvan een verkoopprijs beschikbaar is. Voor dit taxatiemodel analyseert de gemeente het hele jaar door de verkooprijzen en de geregistreerde woningkenmerken.
De WOZ-waarde wordt daarmee afhankelijk van de gekozen ’referentiewoningen’. Wanneer er gegevens ontbreken, kan een taxateur de woning ter plaatse bekijken voor aanvullende informatie.

Proceskosten
Tot aan reclame op tv adverteren bureaus dat zij de WOZ-waarde omlaag kunnen krijgen. En zo niet, betaalt de bezwaarmaker niet. De gemeente is er intussen wel veel geld en tijd aan kwijt wat ten laste komt van alle inwoners. Volgens de oproep van de gemeente maakt ook een toegewezen bezwaar vaak geen groot verschil.
Vorig jaar was er sprake van de grootste stijging van de lokale lasten in bijna twintig jaar. Landelijk zijn de posten op de gemeentelijke belastingaanslag plus de parkeergelden goed voor ruim 85 procent van de totaal begrote heffingsopbrengsten. In Kampen stijgt de gemiddelde WOZ-waarde dit jaar 7,5%.

Transparantie
Eén van de bureaus is transparant over de werkwijze: bij succes kent de gemeente een vergoeding toe van €155,- voor de procedure en €128,26 voor een taxatierapport. Als het bezwaar wordt afgewezen, volgt er geen vergoeding. Daar staat tegenover dat twee miljoen huishoudens samen naar schatting €292 tot €486 miljoen te veel belasting zouden betalen door een te hoge WOZ-waarde.
Gemeenten en rechterlijke macht worden niet onnodig belast door alleen een bezwaarprocedure te starten als het verschil tussen de eerlijke WOZ-waarde en de WOZ-waarde op de beschikking van de gemeente meer dan €10.000 afwijkt. Het bureau probeert elke bezwaarprocedure zo efficiënt mogelijk te voeren, ook voor de gemeente. Om onnodige kosten te voorkomen - voor beide partijen.