Afbeelding
Foto: Comité Behoud MastenbroekerpolderAangeleverd

SGP: Geen zonnepark op goede landbouwgrond aan de Hagedoornweg

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - Donderdagavond weigerde de raad van de gemeente Kampen een verklaring van geen bedenkingen (VVGB) af te geven voor het beoogde zonnepark aan de Hagedoornweg. Een amendement van de SGP, ondersteund door CDA, GBK, KS, VVD en HvK, werd door een grote raadsmeerderheid aangenomen.

Verleden jaar leek het er nog op dat de VVGB afgegeven zou worden en het zonnepark er zou komen. Op basis van de voorlopig positieve houding van het vorige college stuurde wethouder Faber (GL) aan op het door laten gaan van het zonnepark. De raad was vanwege het complexe dossier onzeker van zijn zaak. Klaas van den Bosch, fractievoorzitter van de SGP, stelde voor om de tijd te pakken om een goed besluit te nemen: “We hebben meer tijd nodig om met interne en externe hulp een goede onderbouwing te schrijven. Wij zijn tegen het initiatief van een zonnepark op landbouwgrond.”

Een brede raadsmeerderheid gaf vervolgens opdracht om zowel interne als externe ondersteuning te zoeken en met een goed, eerlijk en juridisch degelijk besluit te komen. Ruimtelijk adviesbureau BügelHajema toetste de aanvraag tegen het gemeentelijk beleid. Daarop bleek dat het zonnepark lang niet voldeed aan de voorwaarden die de gemeente in 2020 aan zonneparken stelde. Zo past een zonnepark niet in het weidse en open beschermde landschap, ligt het niet bij een bedrijventerrein of hoofdinfrastructuur, en is er geen sprake van slim gebruik van beschikbare netwerkcapaciteit. Daarmee heeft de raad voldoende juridische, ruimtelijke gronden om geen VVGB te verlenen. Dus weigeren we die en  daarmee kan het zonnepark niet doorgaan.

De SGP is al lange tijd tegen zonnepanelen op goede landbouwgrond; dat standpunt is ook in het coalitieakkoord opgenomen. De inzet van de SGP is om goede landbouwgrond te bewaren en te blijven bebouwen. “Ons buitengebied moet niet verrommelen, maar plaats bieden aan de agrarische sector die daar een goede boterham mag verdienen,” aldus de fractievoorzitter. “Specifiek voor de Hagendoornweg speelt er ook een lokaal belang dat we willen beschermen: dat van de tuinders in de Koekoek. Een zonnepark zou verduurzaming van de glastuinbouw in de weg zitten, omdat het stroomnet na de aanleg van een zonnepark vol zit. Het is heel mooi dat de raad dit zonnepark een halt heeft toegeroepen.”