Klimmen en klauteren tijdens het nijntje Beweegfeest
Klimmen en klauteren tijdens het nijntje Beweegfeest (foto: Maarten van Gemert)

Nijntje daagt alle jonge kinderen uit om ook het Beweegdiploma te halen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  

KAMPEN – Om het belang van goed leren bewegen te onderstrepen, kunnen jonge kinderen het nijntje Beweegdiploma halen. Gezamenlijk organiseren de gymnastiekverenigingen RK DOS en Wilhelmina met Sportservice Kampen het nijntje Beweegfeest. Op een speelse manier leren kinderen van 2 t/m 6 jaar de basisonderdelen van bewegen, een niet te onderschatten aspect. In Sporthal de Reeve werd het een vrolijke bedoening.

De eerste stapjes van je kind vormen veelal een gedenkwaardig moment. Het vervolg lijkt heel gewoon maar is heel belangrijk, schetst Dewi van Eeden (RKDOS). Esther Voet sluit zich daarbij aan. Zij werkt met Sportservice Kampen (SsK) aan het uitvoeren van het gemeentelijk Sportbeleid. Allereerst door iedereen structureel aan het bewegen te krijgen. Te beginnen met de jongste inwoners van Kampen.

Nijntje
In 1955 tekent Dick Bruna nijntje voor het eerst. Het overbekende witte konijntje figureert in 2011 voor het laatst in een nieuw boek. In 2018 benoemt Stichting Beweegdiploma nijntje tot ambassadeur van het Beweegdiploma. Nijntje is immers gek op bewegen. Het plezier dat bewegen geeft, wil ze aan alle kinderen meegeven.
Het Beweegdiploma geeft een goede start voor de ontwikkeling van gezonde en gelukkige kinderen, aldus de stichting. Meer dan 10.000 kinderen verspreid over 400 locaties krijgen wekelijks van 3.000 trainers een serie beweeglessen. Drie jaar geleden organiseerden SsK en KDOS voor het eerst het nijntje Beweegfeest in Sporthal de Reeve. Meer dan 75 peuters en kleuters kwamen sporten en spelen. CVG Wilhelmina heeft in de tussentijd ook aangehaakt en geeft de lessen in haar eigen zaal aan de IJsseldijk.


Dewi van Eeden toont het te behalen diploma (foto: Maarten van Gemert

Verantwoord
Alle basisonderdelen van bewegen komen aan bod via leuke oefeningen en spelletjes. Zo leren de kinderen op een verantwoorde manier bewegen met veel variaties. Dewi noemt als voorbeelden van basisbewegingen balanceren, klimmen, klauteren, rollen en kruipen. Met een dansje wordt ongemerkt geoefend in reageren. Dit is een belangrijke vaardigheid in het verkeer bijvoorbeeld.
Door leren reageren en inspelen op situaties al in het derde of vierde levensjaar aan te leren, kan het als reflex tussen de oren landen. Esther wijst erop dat in deze fase bij het groeien van de hersenen de kracht en creativiteit belangrijk zijn om mee te nemen.

Variatie
Talloze toestellen en touwen stonden afgelopen vrijdag bij het nijntje Beweegfeest klaar voor de kinderen in Sporthal de Reeve. Wethouder Bas Wonink kwam kort even kijken en meebewegen, voor zover zijn pak dat toeliet. De combinatie van plezier met een flinke dosis gezonde ontwikkeling levert na zo’n twintig lessen het Beweegdiploma op. Deel 1 voor peuters en deel 2 voor kleuters. De individuele voortgang kan door elkaar heen lopen. Sommige kinderen kwamen vrijdag voor het eerst kijken terwijl anderen die middag hun diploma kregen.


Bij de beweegactiviteiten hoort ook touwslingeren (foto: Maarten van Gemert)

Veelzijdig
Het nijntje Beweegdiploma is aangesloten bij Partner in Veelzijdig Bewegen. Dat sterrensysteem is in 2021 geïntroduceerd door de sportsector. Dit helpt verenigingen, trainers en ouders van sporters om te kiezen voor een sportprogramma waarvan grondig onderzocht is dat kinderen veelzijdig leren bewegen. Het nijntje Beweegdiploma heeft drie sterren ontvangen. Dat betekent dat in het programma kinderen zich volledig en breed motorisch ontwikkelen.

Tot slot leren de kinderen sociale vaardigheden door samen te spelen, spullen te delen, vriendjes maken en op je beurt te wachten. Dat laatste viel afgelopen vrijdag reuze mee. Het aanbod was voldoende en Dewi en Esther wisselden de activiteiten voor de kinderen af. De kinderen toonden een onbevangenheid die veel volwassen niet meer kennen. Daarmee is nijntje een volwaardig ambassadeur van het Beweegdiploma. Voor alle Kamper kinderen.


Trainer Dewi van Eeden en wethouder Bas Wonink bij het nijntje Beweegfestijn (foto: Maarten van Gemert)

..