Afbeelding
03 10:51:17

Zeskoppige monstruositeit presenteert naargeestige waanzin in ?t Ukien

· leestijd 3 minuten Cultuur

(door Nick de Vries)
KAMPEN - De muziek van de Geweldigheid scheert vervaarlijk langs de afgrond van de waanzin, maar stort zich daar ook met groot genoegen in. Dissonante klanken en een mysterieuze woordenbrij opborrelend uit het onderbewuste. Grimmig maar met een vrolijke ondertoon. Op 10 oktober presenteert de band haar debuutalbum ?word lid!' in ?t Ukien.

?Tamme yoghurt, takkedier, na de avond, voor de nacht, ram ik ze op hun kladden hier?, zomaar een regel uit de single, ?licht', van de Kamper band. Aan de teksten is het ene moment geen touw te knopen het dan is er ineens een vernisje van normaliteit, zoals in de single ?mooier'. ?Je lacht, het leven is veel mooier dan je dacht?. Toch domineert de waanzin. En dan zijn er ook nog de ongewassen hemdjes, de clip waarin maniakaal een poppenhuis wordt gesloopt en de album-art met tientallen doorgesneden pruimen die visueel verheldert waarom het vrouwelijk geslacht soms naar de vrucht wordt genoemd.

De Geweldigheid is zacht gezegd een tikkeltje onconventioneel en dat maakt de band moeilijk te plaatsen. ?Mensen weten vaak niet of ze ons bij de kop of de kont hebben?, lacht bassist Almar van Lohuizen. Dat zit de band ook wel eens in de weg. De boeker van De Zwarte Cross bijvoorbeeld ging de band niet boeken omdat hij er ?s nachts wakker van lag. Met een platencontract en een album op zak hoopt de band dat de carrière nu in een stroomversnelling komt. Allereerst is het tijd voor de presentatie van het door Guido Aalbers geproduceerde debuutalbum in thuisbasis ?t Ukien.

Best off
?En dat is meteen een Best Off Album?, vertelt Van Lohuizen. ?We bestaan al 7 jaar, maar hebben nooit een album gemaakt. In die tijd hebben we heel wat muziek geschreven. We brachten in eigen beheer twee EP's uit, maar geen volwaardig album. Dankzij ons platencontract zijn we nu wel in die gelegenheid. Het is een verzameling van het beste dat wij in 7 jaar tijd maakten.?

De Geweldigheid is een veelkoppig monster samengesteld uit muzikanten die in de loop der jaren in diverse andere bands actief waren. Zo zingt en gitaart Fokko Mellema in zijn eigen band Fokko, terwijl hij in De Geweldigheid achter de drums zit. Ook present zijn voormalige bandleden uit Jack Meoff en de Lockerroom Lovers en Parkside. De Geweldigheid is even wat anders. Een uitlaatklep waarin ze ieder hun gekkigheden kwijt kunnen.

?Als we samen komen dan kan er van alles gebeuren?, vertelt Van Lohuizen. ?Ieder bandlid komt met ideeën en als iets werkt dan gaan we daarmee verder. Soms zijn de teksten van tevoren uitgewerkt, soms worden ze ter plekke, in één keer geschreven?. De wat donkere absurdistische teksten zijn volgens De Wilde zeker geen gimmick. ?Het is wie wij zijn. Het groeit gewoon. Soms heb je zwarte gedachtes, soms vrolijke. In het leven liggen waanzin en vrolijkheid altijd dicht bij elkaar. Die spanning hoor je terug in onze muziek.?

Presentatie
De muziek mag dan soms wat duister klinken. Volgens Van Lohuizen maakt de Geweldigheid wel muziek waar je vrolijk van wordt. Dat komt niet in het laatst door de presentatie. Op het podium gebeurt altijd wat. De Hamburgers riepen het in de jaren zestig al tegen The Beatles. ?Mach Schau, Mach Schau!'. De heren van De Geweldigheid hebben deze les goed in de oren geknoopt. ?Je moet over de presentatie nadenken?, vertelt Van Lohuizen. Dat begint al bij de kleding. Als een band met hun gewone dagelijkse kloffie, waarmee ze daarvoor nog de soundcheck deden het podium opkomt, dan vind ik dat een afknapper. Je moet iets bijzonders bieden. Daarom treden wij allemaal op in dezelfde vieze hemdjes. Ook op het podium brengen wij een show. Dat wil niet zeggen dat het een act is. Het is een vergroting van een element van jezelf.?

Wilde de band bij de presentatie van haar EP nog groter worden dan U2. Inmiddels lijken de ambities wat bijgesteld. ?Het voorprogramma van The Common Linnets??, lacht De Wilde. ?Maar serieus. We maken ons geen illusies. We staan binnenkort in de iTunes Store dat is al hartstikke tof. Verder zouden we het geweldig vinden als we wat festivals af kunnen gaan. Lowlands lijkt me geweldig en ik denk dat dat nu ook wel tot de mogelijkheden behoort.?

De zaal van ?t Ukien gaat op 10 oktober open om 20.30 uur. Kaarten in de voorverkoop zijn verkrijgbaar bij Blue Music voor 5 euro (inclusief gratis de single 'mooier') 's Avonds aan de deur zijn de  kosten ook 5 euro. s' Middags geeft de band in Blue Music om 15.00 uur alvast een akoestisch voorproefje van de show.