Familieleden van Anna Diender, museumvertegenwoordigers en Eva Vriend voor het Schokker huis
Familieleden van Anna Diender, museumvertegenwoordigers en Eva Vriend voor het Schokker huis Foto: Studio Twisk

Opening Schokker huis en boekpresentatie Eva Vriend

· leestijd 1 minuut Cultuur Ingezonden

Donderdag 11 april opent officieel het ingerichte Schokker huis, Schokland: Het thuis van Anna Diender in het Zuiderzeemuseum. Tegelijkertijd is de presentatie van het nieuwe boek van Eva Vriend: Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis. Het is niet voor niets dat deze twee evenementen samenvallen. Anna Diender (1910-1988) speelt zowel de hoofdrol in het Schokker huis als in het boek. Bijzondere objecten uit haar huis zijn te bewonderen en familieleden vertellen hun persoonlijke verhaal erachter. Met de opening van het huis komt het museum een belofte na.“ Het ontbrak in het Zuiderzeemuseum nog aan een ingericht Schokker huis, dat bij de opbouw van het buitenmuseum door mijn eerste voorgangers aan Anna wel was toegezegd. Eindelijk krijgen de kabinetkast en ook de andere objecten van Anna, de plek die ze verdienen in haar nieuw ingerichte Schokker huis.” zegt algemeen directeur, Stephan Warnik.

De presentatie Schokland, het thuis van Anna Diender, is een reconstructie van het woonhuis van Anna Diender. Zij is als Schokker nazaat geboren in 1910 in Kampen, toch voelde zij zich in alles verbonden met Schokland. De grootouders van Anna woonden op Schokland, een levendig visserseiland middenin de Zuiderzee, totdat de overheid in 1859 besloot om het eiland te ontruimen. Anna’s grootouders verhuisden met vele andere Schokkers naar Kampen, naar Brunnepe om precies te zijn. Hier in Brunnepe – dat deels weer werd opgebouwd met bouwmateriaal uit hun oude huis op Schokland, waaronder de tegels van de schouw – groeide Anna op. Met de afsluiting en gedeeltelijke inpoldering van de Zuiderzee verdween het eiland van haar familie voorgoed van de kaart. Maar dit betekende allerminst het einde van het Schokker verhaal. Schokland bleef voor Anna én voor vele duizenden andere nazaten voelen als thuis.

Bijzondere Schokker objecten

Met behulp van de familieleden van Anna Diender is er bij ieder door Anna aan het museum nagelaten object een persoonlijk verhaal te beluisteren in het Schokker huisje. Gerrie Derksen-Diender, nicht van Anna, over het kruisbeeld: “Dit beeld is van mijn grootouders geweest en het betekent heel veel voor mij en mijn familie. Toen tante Anna op sterven lag, was haar laatste wens om het kruisbeeld op haar kamer te hangen. Als ze haar ogen opsloeg, wilde ze het kruis zien dat haar familie van Schokland had meegenomen.“ Neef Jan Diender is trots op de kabinetkast, die van zijn overgrootouders is geweest. “Zij vervoerden de kast toen zij Schokland moesten verlaten in 1859. De kast kreeg een vertrouwde plek in hun heropgebouwde woning in Kampen. Als kind ben ik daar nog geweest.”

Boek Eva Vriend: ‘Het eiland van Anna’

In het boek Het eiland van Anna brengt Vriend het verdwenen eiland Schokland tot leven aan de hand van een gewone vissersdochter. Zij vertelt over de ontberingen, de vele overstromingen en de dramatische ontruiming. Over traditie, migratie en identiteit. Maar bovenal toont ze hoe iedereen op zoek is naar een thuis.