Oban in de Kieler fjörde, Oostzee.
Oban in de Kieler fjörde, Oostzee. collega schipper

Kamper Oostzeevaarder Oban weer voor zeven maanden vertrokken: op weg naar diverse Hanzesteden in de Oostzee.

Ingezonden Ingezonden

De Oban, zee logger uit 1905  van Olaf Broekstra en Jolan Kanters, is als eerste van het Gilde Kamper Oostzeevaarders vertrokken richting zee. Dit keer voor een vol seizoen, waarbij Hanzesteden Kiel, Rostock, Wismar, Kopenhagen en Visby op Gotland worden aan gedaan.

Wij doen dat wat de Kogges vroeger deden: geld verdienen op de Oostzee! Daarbij komt dat de Oban ook een erkend leerbedrijf is en een stuurman (dit geval vrouw) opleidt tot kapitein. De Nederlanders staan bekent om hun technisch en nautisch vakmanschap met een goede vloot zeegaande charterschepen. Daarnaast is de Oban een uithangbord voor de gemeente Kampen: we zeggen altijd “ welkom aan boord, welkom in Kampen Nederland. In 4 meter grote letters, staat Kampen.nl op de kont geschreven. Wel gek eigenlijk dat sommigen zeggen: jullie zijn nooit in Kampen. Wij zijn altijd in Kampen aan boord en promoten het in vele Hanzesteden en Sails! De Kamper vlag wappert overal fier.

In oktober zijn we weer terug thuis, vele mijlen en nautische verhalen verder. Over de Oostzeevaart zoals Kampen nu verdient. Misschien wordt het tijd daarover es meer te vertellen; want wij zijn ook Kampen. En zijn daar trots op.

Oban op Hanzestad Visby Zweden
Oban voor de krijtrotsen van Möns klint