Afbeelding
Tennekes

Parkeren en supermarkt staan bovenaan verlanglijstje BOK

· leestijd 3 minuten Ondernemen in Kampen

KAMPEN - “Het meeste winkelbezoek in de binnenstad is van mensen die hun dagelijkse boodschappen komen doen. Daarbij gebruiken ze hun fiets als winkelkar.” Aan het woord is Michiel de Groot van de Binnenstad Ondernemers Kampen (BOK). Hij ziet het stadshart als een plek waar wordt gewoond en geleefd. In dat beeld past volgens hem een parkeervriendelijk beleid voor zo wel de auto als de fiets. 

Dat gegeven en zijn ambitie om het winkelbestand op peil te houden met een nog gevarieerder aanbod en wie weet een supermarkt vormen de rode draad door een interview. In deze editie van Ondernemen in Kampen blikt de voorzitter van de kersverse BOK terug op de achterliggende tijd, maar vooral vooruit. De BOK werd opgericht als opvolger van de Ondernemersvereniging Kampen (OVK). Waar de oude OVK zijn financiële armslag haalde uit de contributies van de aangesloten ondernemers komt het geld voor de BOK uit de reclamebelasting. 

De BOK komt op voor de belangen van ondernemers in de breedste zin van het woord. Wie een goed idee heeft voor ondernemend Kampen kan er altijd terecht  Recente wapenfeiten zijn een bingo en de fietsenstalling voor medewerkers van winkels en bedrijven in het pand aan de Oudestraat 67. De bingo heeft het nodige geld in het laatje gebracht maar vooral ook het saamhorigheidsgevoel vergroot. De Groot: Velen hebben aangedrongen op een nieuwe bingo en die gaat er komen. We kregen reacties in de trant van ‘dit hadden we echt even nodig in deze tijd’.” 

Het idee voor de inpandige fietsenstalling ontstond nadat de BOK zich de vraag had gesteld welke mensen zoal hun fiets meenemen naar de binnenstad. De Groot: “Ik werd er op geattendeerd dat een flink aantal fietsen in de binnenstad van personeel van winkels is. Door die een plek te bieden hun fiets te stallen, heb je al heel wat fietsen minder op straat,”   

‘De bingo heeft veel positieve reacties los gemaakt. In de trant van dit hadden we echt even nodig.’

Het onderwerp ‘fietsen in de binnenstad’ is sinds jaar en dag een heikel thema. Ze zorgen voor een rommelig beeld en soms ook overlast als ze in een van de nauwe steegjes worden gezet. Tegelijkertijd komen veel Kampenaren, maar ook dagjesmensen, op de fiets naar de Hanzestad. En de wil je toch echt zo gastvrij mogelijk ontvangen benadrukt De Groot. “Het beleid was er lange tijd op gericht om handhavend op te treden bij fietsen die stonden op plekken waar dat niet mocht. Wij kiezen als BOK graag voor een positieve insteek met als tone of voice ‘wat fijn dat u er bent’. Tegelijkertijd attenderen we bezoekers die op de fiets komen er op waar ze hun fiets kwijt kunnen en dat ze die ook kunnen meenemen als ze van de ene naar de andere kant van de Oudestraat gaan bijvoorbeeld.”

Behalve voor de fiets wil de BOK ook ruimte creëren voor de auto. Het is nu eenmaal een feit dat veel bezoekers met de auto komen, constateert De Groot. “Met het vakantiepark in aanleg bij de Roggebotsluis zal de verkeersdruk op de binnenstad alleen maar toenemen. Mensen die vandaar naar de binnenstad willen zullen echt niet op de fiets komen.”

De vraag is natuurlijk waar De Groot dan ruimte voor parkeerplekken ziet. Concreet noemt hij de zone aan de andere kant van de IJssel ter hoogte van het benzinestation op het industrieterrein van IJsselmuiden, niet ver van het station. “Als je daar je auto zou kunnen parkeren, maak je meteen een prachtige wandeling langs het IJsselfront.” Een andere optie die De Groot in gedachte heeft is door creatief om te gaan met plekken van vergunninghouders. “Die worden met het huidige thuiswerken nu nog veelal bezet gehouden. Maar als Corona straks hopelijk achter ons ligt komt er overdag ruimte vrij waar je wie weet gebruik van kunt maken.”

De Groot heeft overigens bewondering voor hoe de gemiddelde Kamper ondernemer zich door de Coronacrisis heen slaat. “Ik heb zo veel mooie voorbeelden gezien van ondernemers die zich aanpassen aan de omstandigheden. Een mooi voorbeeld vind ik de Bonte Os. Die zaak is uiteraard bekend vanwege haar biefstuk. Die eet je graag in het restaurant maar om vaak thuis te laten bezorgen is het iets te exclusief. Om die reden is de Bonte Os begonnen met het onderbrengen van Pita-menu’s.”

‘Ik denk dat een aantal bedrijven dat tijdens de Coronatijd een nieuw verdienmodel heeft bedacht niet meer teruggaat naar de oude situatie.

Zelf heeft De Groot als eigenaar van de Intertoys in Kampen zijn werkterrein ook verlegd tot buiten de deur. “Ik ben ook gaan bezorgen, ja. Dat is hartstikke leuk om te doen. Je krijgt een andere band met je klanten, komt bij de mensen thuis en dat maakt het persoonlijker.”

Hoewel de Coronacrisis er behoorlijk in hakt heeft De Groot het gevoel dat Kampen er sterker uit kan komen. “Ik besef dat dit niet voor iedereen geldt en dat met name de horeca het heel zwaar heeft. Van de andere kant ben ik een optimist die gelooft in nieuwe oplossingen die ondernemers verzinnen. Ik denk zelfs dat een aantal bedrijven dat een nieuw verdienmodel heeft bedacht niet meer teruggaat naar de situatie zoals die was voor Corona.”

Wat voor Kampen krijgen we dan wel terug? Een gastvrij Kampen wat De Groot betreft met ook veel variatie. Hoewel Kampen volgens hem dus een boodschappenstad is en geen ‘klein Amsterdam’ waar mensen komen om lang te shoppen, is het zeker zaak om het aanbod nog diverser te maken. Een andere uitdaging is om leegstand zo veel mogelijk te voorkomen. De Groot: “Je ontkomt er nooit helemaal aan dat panden leeg komen te staan, maar zo lang er maar niet een aaneengesloten stuk met leegstand is.”

Gevraagd naar welk type winkel hij het liefst al meteen op korte termijn ziet openen in Kampen zegt De Groot: “Wat Kampen mist is een supermarkt in de binnenstad. Zo’s typische stadssuper die je wel in andere steden ziet. Dat zou een mooi begin zijn.”