De Zuiderzeehaven.
De Zuiderzeehaven. Picasa

‘Haven biedt kansen voor de regio’

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie
‘Onze regio wil de vierde economische regio van Nederland worden. Eenentwintig gemeenten, waaronder Zwolle, Kampen en Meppel, hebben deze ambitie en werken daar hard aan.’

Belangrijk voor een goede economische ontwikkeling is bereikbaarheid. Op alle vlakken. Dus weg, spoor, maar ook water. Kampen, met de eigen Zuiderzeehaven, krijgt in het plan Port of Zwolle, als onderdeel van deze groeistrategie, een prominente rol toebedeeld. Ten faveure van Zwolle. ‘Wil je op economische gebied iets in het land betekenen, dan heb je een havenfaciliteit nodig’, aldus Bert Wever.

Maar zijn pleidooi om vooral verder te kijken dan Kampen alleen, is naar eigen zeggen vooralsnog aan dovemans oren besteed. ‘Ik kan je nu al vertellen wat de uitslag van dat - dure - haalbaarheidsonderzoek zal zijn’, vertelt hij desgevraagd. ‘Het gaat ‘em hier in Kampen niet worden.’ Daar zijn een aantal redenen voor te bedenken, zo schetst hij.

Werkgelegenheid
Als eerste is daar de hobbel ‘gemeenteraad’. Ongeacht de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek, kan de gemeenteraad, op basis van eigen ideeën en inzichten besluiten een positieve conclusie niet te volgen. ‘Een havengebied met relatief veel volume, levert over het algemeen weinig werkgelegenheid op. Logistieke handelingen in een haven zijn niet bijster arbeidsintensief. Dat maakt het politiek gezien een lastig ding.’ Van de andere kant weet hij ook: ‘Natuurlijk is het allemaal onderdeel van de keten. Heb je het logistiek niet op orde, dan kun je (ook) de economische ontwikkelingen wel vergeten; het ene is onlosmakelijk met het andere verbonden.’ Desondanks denkt hij dat de gemeenteraad helemaal geen moeilijke beslissing hoeft te nemen. Tenslotte zal het haalbaarheidsonderzoek een duidelijke conclusie krijgen: Kampen is niet geschikt voor de plannen. ‘Als ondernemer vind ik deze plannen bovendien veel te laat. Er is hier geen vierkante meter grond meer te koop! Dit had acht jaar geleden al moeten gebeuren.’ Een voldongen feit waar niemand meer iets aan verandert, meent hij. Tenzij er gevoelige keuzes worden gemaakt, waar, zo denkt hij, binnen de politiek toch niemand toe bereid zal zijn. Iedereen is naar zijn idee veel te veel met het eigen belang van conflicterende regio’s bezig, waardoor het grotere geheel uit het oog wordt verloren.