Roeland Tameling van Kampen Partners.
Roeland Tameling van Kampen Partners. Foto: Aangeleverd

Column Roeland Tameling: Kampen anno 2027

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

Eerst even terug in de tijd… Wat gebeurde er dan in 1227? Na een langdurige twist tussen de graaf van Gelre en de bisschop van Utrecht over de zeggenschap over Salland werd in 1226 een compromis gesloten. Onderdeel van dit compromis was dat de bisschop het grafelijk recht over Salland kreeg. De bisschop was ervan overtuigd dat dit graafschap zich over de IJssel uitstrekte en daarmee ook de gehele IJsselmonding omvatte, inclusief het heerlijk recht van visvangst in de IJsselmonding. Dit laatste werd met succes betwist door het Kapittel van Zutphen. Nadat de bisschop hier van overtuigd was, werd op 9 juli 1227 een oorkonde opgemaakt waarin de bisschop het visrecht bij Kampen alsnog afstaat aan het Kapittel van Zutphen. De oorkonde zelf is niet meer bewaard gebleven. Maar wèl een afschrift hiervan, in 1383 op verzoek van de Zutphense kanunnik Johannes van Steenbergen gemaakt door de Utrechtse notaris Johannes van Dorenburg.

Kampen is als nederzetting vermoedelijk ontstaan in het derde kwart van de 12de eeuw en bezat in 1227 al een imposante Romaanse kerk. Maar de naam van de nederzetting komt vóór 1227 niet voor in de ons overgeleverde bronnen. Daarmee is dankzij het document uit 1383, dat wordt bewaard in het stadsarchief van Zutphen, 1227 de oudste schriftelijke vermelding van Kampen, in 2027 dus 800 jaar geleden.

…Kampen 800!

Dat wat je hebt, bent en doet maakt een stad en een gemeenschap. Bewoners van de gemeente Kampen hebben veel om trots op te zijn. Het jubileumjaar 2027 is een uitstekend middel om de identiteit van Kampen te versterken. In 2027 en de aanloop daar naartoe worden nieuwe verbindingen gelegd en bestaande versterkt. Nog lang na 2027 zijn de effecten zichtbaar en voelbaar. Niet alleen de band van Kampenaren onderling wordt versterkt, maar ook de band tussen ‘stad en platteland’. Dat is onze ambitie.

En met deze plannen willen we de komende jaren impact maken:

        •        In het jubileumjaar iedere maand een ander thema in de schijnwerpers zetten met evenementen, ontmoetingen en verrassende activiteiten. Van 800 jaar handelsgeest tot 800 jaar geloof, van 800 jaar sport en beweging tot 800 jaar kunst. En alles ertussenin.

        •        Tussen nu en het jubileumjaar zet de binnenstad alles op alles om in 2027 de eretitel ‘Hartelijkste Hanzestad ter wereld’ te veroveren.

        •        We zetten de Gelukscoöperatie op en dagen iedereen in de gemeente Kampen uit, zich 8 dagen in te zetten voor het geluk van iemand anders.

        •        Samen realiseren we een blijvende herinnering in de vorm van een zichtbare, fysieke verbetering op minstens één locatie in de gemeente Kampen.

Doe je mee? Stuur me een berichtje via 06-17453490!