Roeland Tameling van Kampen Partners.
Roeland Tameling van Kampen Partners. Foto: Aangeleverd

Column Ondernemen in Kampen: Het is niet alleen maar feest in Kampen (deel 2)

· leestijd 2 minuten Algemeen

In mijn vorige column schreef ik over een aantal cijfers waarbij Kampen opvallend beter of slechter scoort dan de rest van Nederland. In deze column verbind ik die aan een aantal landelijke trends en trek ik daaruit een aantal conclusies over de brede welvaart in Kampen. En ik doe een voorzet om samen het Bruto Lokaal Geluk te verhogen. Daar gaan we:

        •        Landelijk staan vrijwilligerswerk en contact met vrienden, familie of buren onder druk. Kampen wijkt niet af van deze trend.

        •        Landelijk neemt overgewicht toe. Kampen wijkt niet af van deze trend.

        •        Landelijk staat het natuurlijk kapitaal op de middellange termijn sterk onder druk. Kampen lijkt niet sterk af te wijken van deze trend.

        •        Landelijk neemt de schuldenlast per huishouden toe. Kampen scoorde op dit vlak al slechter dan het landelijk gemiddelde en heeft ook relatief lage inkomens per huishouden.

Daar moeten we toch iets aan doen? Even een paar grove schetsen van mogelijkheden die ik daarvoor zie, wetend dat er ook al veel goeds gedaan wordt in onze gemeente en het risico van open deuren levensgroot is. We moeten volgens mij …

        •        Ontmoeting tussen mensen in Kampen (blijven) bevorderen. En investeren in vrijwilligers.

        •        Beweging nog meer stimuleren. Kampen is al fietsstad, wellicht kunnen we ook meer inzetten op wandelen en sporten?

        •        Blijven werken aan meer groen, en het bestaande groen beschermen.

        •        Mensen helpen met (het voorkomen van) schulden. En initiatieven nemen om de het welbevinden van mensen met weinig geld te verhogen. 

Kortom: laten we samen het Bruto Lokaal Geluk in Kampen verhogen. Maar hoe dan? 

Dat is misschien wel eenvoudiger dan je zou denken. En je kunt er zelf concreet aan bijdragen. Niet met geld (al helpt dat natuurlijk wel vaak), maar met jouw kennis, je werk, de dingen die je maakt… Stel je voor dat we allemaal 8 dagen van het jaar zouden investeren in de verhoging van dat Bruto Lokaal Geluk. Een paar voorbeelden om uit te leggen wat ik bedoel. Denk aan

        •        Een kroegbaas die 16 ochtenden in het jaar een sjoeltoernooi organiseert voor mensen die niet zo makkelijk contact maken.

        •        Een marketing manager die 8 dagen van zijn of haar tijd inzet om met een sportschool een campagne te bedenken voor een mooi programma tegen overgewicht.

        •        Buurtbewoners die meedoen aan het NK Tegelwippen. En daarna iedere maand de planten en struikjes in hun straat bijhouden. In totaal zo’n 8 dagen per jaar.

        •        De medewerkers van het accountantskantoor die 8 dagen per jaar gratis advies geven aan mensen met (dreigende) schulden.

        •        De speelgoedwinkel die via de Voedselbank Sinterklaascadeaus weggeeft aan arme kinderen. 

Enzovoorts, enzovoorts. 

Natuurlijk doen we allemaal al heel veel voor elkaar. Wie is er in Kampen niet actief als vrijwilliger, mantelzorger of betrokken inwoner? Maar ik gun het onze gemeente dat we daar samen nog een schepje bovenop doen. En dat we er zo met elkaar een feestje van maken. Voor elkaar. En voor onze kinderen en kleinkinderen. 

Ik ben heel benieuwd naar de kansen die jij ziet om deze dromen uit te laten komen. Of misschien vind je het wel een enorm slecht doordacht plan. Ook dan hoor ik het graag van je. Bel of app me op 06-17453490. Wordt vervolgd!