Deze column is geschreven door Bert Weever voorzitter van de IC Kampen.
Deze column is geschreven door Bert Weever voorzitter van de IC Kampen. Foto: aangeleverd.

Column Ondernemen in Kampen: De nieuwe werkelijkheid

· leestijd 1 minuut Ondernemen in Kampen

“Wen er maar aan” , is iets wat vaak als antwoord wordt gegeven. In mijn beleving een dooddoener pur sang. De nieuwe werkelijkheid kan besproken worden over een heel erg breed scala van onderwerpen zoals mentaliteit, betrokkenheid, inzet, loyaliteit en ga zo maar door, maar ik wil er deze ronde toch specifiek één uitlichten waarmee ondernemend Nederland mee heeft te dealen.

Regeldruk en verkokerde systemen.

Ongeveer een week geleden luiden MKB Nederland en VNO-NCW de noodklok, de economie loopt vast door regeldruk en een ernstig gebrek aan daadkracht. 

Ik las het “nieuws” en kwam tot de conclusie dat het voor mij eigenlijk helemaal geen nieuws was. Jarenlang is dit gegeven mijn grootste frustratie als ondernemer. Je maakt plannen, wil die realiseren en doorpakken, maar dat blijkt naïef gedrag. Met veel eelt op ziel en gewoon doorzetten krijg je zaken voor elkaar, maar dat gaat tegenwoordig gepaard met veel hobbels, regels , tijd, maar ook met heel veel geld.

Neem als voorbeeld banken. Nog niet zo lang waren dat organisaties die als primair doel hadden om ons geld te beheren en kredieten te verstrekken. De algemene organisaties waren klein en de kredietafdelingen groot. De accountmanagers hadden mandaat en zo werden er veel projecten gerealiseerd. Heden ten dage zijn de kredietafdelingen geminimaliseerd en praat je als ondernemer met een systeem. De algemene afdelingen zijn enorm gegroeid omdat deze een verlengstuk van de overheid zijn geworden qua informatievoorziening. Als ondernemer wordt je tot op het bot bevraagd en de banken leveren die gegevens braaf aan bij onze overheid.

Als ander voorbeeld noem ik vergunningen. Heb je die nodig en het past netjes binnen alle systemen, dan gaat het nog wel, maar zodra er ook maar iets aan maatwerk bij komt kijken dan begint de ellende. Jarenlange procedures waarbij je als aanvrager te maken hebt met veelal deeltijdwerkers, wisselende ingehuurde krachten, adviesbureaus en dat ook nog eens in wisselende samenstellingen waardoor veel dossierkennis verloren gaat met alle faalkosten van dien. Maar ook met een wout aan regels die niet zelden ook zelfs tegenstrijdig zijn, participatie, stikstof , jurisprudentie en ga zo maar door en door. Dan zakt je de moed soms in de schoenen. 

Ik vind het niet raar dat er daarom zo ontzettend veel problemen zijn. We worden geregeerd door systemen die we zelf bedacht hebben. De menselijk maat, maar ook mandaat met een eigen verantwoordelijkheid is zoek. 

Integraal en strategisch denken door onze beleidsmakers bestaat bijna niet meer met alle gevolgen van dien. Hoe dan ook, regel op regel stapelen is niet de oplossing maar meer versterking van het systeem dat niet werkt.

Niet zo raar dat MKB Nederland en VNO-NCW nu de noodklok luiden toch?

Een klaagzang? Ja dat klopt, maar als 62-jarige ondernemer (en velen met mij) heb ik ook ervaren hoe het wel kan. Ik hou mij daarom maar vast aan het gezegde dat de wal het schip wel zal keren en hoop oprecht dat we met z’n allen de ernst van de zaak in zien en maatregelen nemen.   

Hoe dan ook, wij als IC doen er alles aan om over dit onderwerp in ieder geval lokaal de vinger aan de pols te houden.

Bert Weever, voorzitter IC Kampen.