Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Richard Boddeus van Kampen Sociaal.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Richard Boddeus van Kampen Sociaal. Aangeleverd.

Raadspraat Kampen Sociaal: Armoede

· leestijd 1 minuut Politiek

De AEX schiet door het plafond en ondertussen leven er kinderen in armoede. Begin van deze maand bereikte de AEX index op Amsterdamse beurs het hoogste niveau ooit. Op hetzelfde moment schiet de waarde van de cryptomunten als de bitcoin en ethereum naar recordhoogte. Voor de investeerders en de bedrijven met een beursnotering goed nieuws want er wordt veel geld verdiend. 

Nu is het natuurlijk niet erg dat er geld wordt verdiend en het is ook niet erg dat als je hard werkt en succesvol een onderneming runt dat je daar een goed belegde boterham van kan betalen. Het wordt wel wrang dat tegelijkertijd SIRE een bewustwordingscampagne de ether in stuurt om kenbaar te maken dat een op de 13 kinderen in ons land in armoede moet leven. Dat betekent dat er in iedere schoolklas 2 leerlingen zitten die te maken hebben met te weinig geld in de thuissituatie. Geen geld voor gevarieerd voedsel, een verjaardagsfeestje, nieuwe schoenen of speelgoed. Kampen Sociaal vindt het schokkend dat er zoveel kinderen in armoede moeten leven en het kan niet anders dan dat er ook in Kampen een groep kinderen rondloopt die te weinig te eten krijgen. De coronacrisis maakt het er nou niet bepaald beter op voor deze groep en ook de bezuinigingen die vorig jaar zijn doorgevoerd door de gemeente (een meerderheid van de gemeenteraad vond dat een acceptabel idee) helpen niet echt mee aan een beter vooruitzicht. 

In armoede opgroeien betekent dat je met een achterstand begint, je zelfbeeld negatiever is dan kinderen die niet opgroeien in armoede en zijn kinderen vaker onzeker en negatiever over hun toekomst.

Nu zijn er al tal van initiatieven om armoede tegen te gaan of te bestrijden. Zo ondersteunen stichtingen als Sam&, het Armoedefonds en Kinderen van de Voedselbank, kinderen waarvan de ouders te weinig geld hebben om een normaal leven te kunnen leiden. Recent hoorde ik iemand zeggen: ‘De ondersteuning die je in Nederland krijgt als je leeft in armoede is net te veel om niet dood te gaan maar echt ervan leven kan ook niet.’ De gemeente Kampen kan ook helpen, op de site van de gemeente staat beschreven of je wellicht in aanmerking komt voor ondersteuning, laat je daarover goed voorlichten. Weet u van iemand in uw omgeving die leeft in armoede? Wijs hen dan op de mogelijkheden of help ze met aanvragen van de ondersteuning. Het is van groot belang om kinderarmoede te bestrijden, Kampen Sociaal wil zich inspannen om eerdere bezuinigingen terug te draaien.