Afbeelding
Foto Tennekes

Duikteam De Oester ziet uit naar permanente plek in ‘ondergrondse bunker

· leestijd 1 minuut Sport

Duikteam De Oester ziet uit naar permanente plek in ‘ondergrondse bunker’

(door Gerard Meijeringh) 

KAMPEN - Het accommodatieverhaal van Duikteam De Oester zit in de eindfase. Donderdagmiddag gaf wethouder Geert Meijering officieel het startseizoen voor de bouw van het nieuwe onderkomen van de duikvereniging in de ondergrondse vergaderruimte van het oude zwembad. De werkzaamheden gaan zo’n zes maanden tot driekwart jaar in beslag nemen.

‘De Oester duikt onder.’ Het was een van de grappige slogans die donderdagmiddag waren te horen bij de openingshandeling van De Oester. Feit is dat de leden van De Oester maar wat blij zijn dat de bouw in gang is gezet. “Eigenlijk zijn we al ruim een half jaar bezig, maar de bouwwerkzaamheden zijn drie weken geleden begonnen”, vertelt Hans Hollander, die zich namens De Oester projectmanager Bouw mag noemen bij dit project.

De discussie over een nieuw onderkomen was een kwestie van lange adem en duurde jaren. In 2011 vertrok De Oester een tijdelijk onderkomen bij het zwembad. “De insteek was dat we daar vijf jaar zouden blijven. Dat is negen jaar geworden”, aldus Hollander. In de oorspronkelijke plannen zou De Oester een eigen plek krijgen in het nieuwe zwembad. Tijdens de economische crisis werd dat echter wegbezuinigd. Daarna was het lange tijd de vraag waar De Oester dan heen moest. “Desnoods kruipen we onder de grond”, sprake Hollander enkele jaren geleden in zijn betoog tegen de gemeenteraad. Toen hij niet kunnen denken dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren.

De voormalige vergaderruimte van het oude zwembad bleek een uitstekende optie. Dit kantoorgedeelte werd in 1987 aangebouwd bij het oude zwembad en biedt straks na de verbouwing veel ruimte voor De Oester, in totaal 300 vierkante meter. In het nieuwe onderkomen komen straks een kantine en twee instructieruimtes. Daarnaast kan De Oester blijven beschikken over de nabijgelegen compressorruimte, die de vereniging al heel wat jaren gebruikt.

Eigenlijk zou De Oester samen optrekken met Deltasteur, maar de zwemvereniging haakte af. “Toen hebben we besloten om door te pakken. Dan maar kijken of we het zelf konden rooien. Gelukkig hadden we een grote meevaller in de vorm van een BOSA subsidie”, aldus Hollander. De Oester deed met succes een beroep op deze subsidieregeling ‘stimuleren bouw en onderhoud sportaccommodaties.’ “Dat was goed voor dertig procent van ons budget”, aldus Hollander. 

Het gehele plan kost zo’n 100.000 euro. Een aanzienlijk deel wordt betaald door sponsors en er wordt veel geld bespaard met zelfwerkzaamheid. “Hoeveel De Oester zelf kwijt is? “Als vereniging steken we er voornamelijk heel veel arbeid in. We proberen zo veel mogelijk te besparen op de bouwkosten. Later gaan we kijken wat er nodig is voor de inrichting en ga je een afweging maken. Maar we zijn hier heel blij mee. Dit is een permanente oplossing”, aldus Hollander, die wijst naar de naam op de deur in de ondergrondse ruimte. “Kijk, daar, ‘De Duiker’. We duiken onder. We gaan ondergronds. Het is net of het is voorbestemd.”



Afbeelding

Gerard Meijeringh