Ricardo Brink met zijn nieuwe snelle BMW.
Ricardo Brink met zijn nieuwe snelle BMW. Foto: Aangeleverd

Ricardo Brink staat voor nieuwe uitdaging op snelle BMW

· leestijd 3 minuten Sport


(door Gerard Meijeringh)

IJSSELMUIDEN - Wegracer Ricardo Brink staat aan de vooravond van een nieuw seizoen. De wegracer uit IJsselmuiden komt wederom uit in de IDM Superbike 1000 klasse, maar gaat voor het eerst in een sterk internationaal veld rijden op een BMW. De kennismaking met dit merk smaakt naar meer. “Het bevalt ongelooflijk goed. Dit had ik veel eerder moeten doen. Het is een grote verbetering. Dat had ik niet verwacht”, aldus Brink.

Ik spreek Ricardo Brink op zaterdag bij zijn werkgever Postema Dakkapellen in IJsselmuiden. De motorcoureur is net terug uit Spanje. “Ik heb daar anderhalve week getraind”, aldus Brink.

Gok

Het waren spannende dagen voor Brink. Hij rijdt al jarenlang op Yamaha. De afgelopen drie seizoenen reed hij voor het team SWPN in de IDM Superbike 1000. “Maar op een gegeven moment is het uitgewerkt met elkaar. Vervolgens kreeg ik een aanbieding van het BMW-team BCC Racing uit Duitsland. Ze zochten een jonge coureur om met een nieuwe BMW te rijden in de IDM Superbike 1000 en waren enthousiast over mij. Voor mij was het wel een gok. Door de corona heb ik de jongens maar één keer gezien. Ik heb alles via de telefoon geregeld.” En dus was het trainingskamp in Spanje van groot belang. “Je kent elkaar helemaal niet. De grote vraag is hoe het dan gaat.” Vier weken geleden werd Brink ook nog benaderd door het Nederlandse team RR Socia Racing. “Toen kwam het Nederlands kampioenschap ook ineens op mijn pad. Socia Racing rijdt met een speciale YSS-vering voor het Nederlands kampioenschap. Die is in ontwikkeling. Ze zochten een ervaring coureur. Binnen twee weken is het rondgekomen.”

Soepele overstap

Het zorgde voor een druk schema voor Brink in Spanje. "In Valencia heb ik drie dagen getest voor BCC Racing en daarna drie dagen voor het Nederlandse team. Het ging zo goed dat ik vervolgens nog twee dagen heb gereden op het circuit in het Spaanse Aragón." Brink is enorm blij dat hij heeft kunnen testen. “Ik had zo’n zes maanden niet gereden door de corona. Maar ik moet wel m’n draai vinden op een nieuwe motor. Ik heb zeven en een half jaar op een Yamaha gereden. Daarom ben ik echt blij dat ik heb kunnen testen, anders had ik een megaprobleem gehad. Je moet wennen aan de motor en ook aan het nieuwe team. Het was geweldig. De jongens werken hartstikke professioneel en de motor reed heerlijk. Ik ging steeds harder en heb goede rondetijden neergezet. Het ging echt heel gemakkelijk. Dat heb ik de afgelopen jaren niet meer gehad. Ik ben met een super goed gevoel naar huis gegaan.”

Druk programma

Brink heeft zin in een nieuw seizoen. Het afgelopen racejaar viel door de coronacrisis in duigen. “Toen ik net op gang kwam, was het seizoen afgelopen”, aldus de IJsselmuidenaar. Hij eindigde als tiende in het Duitse wegracekampioenschap, de IDM Superbike 1000. De afgelopen jaren heeft hij zich prima ontwikkeld bij SWPN, maar beide partijen vonden het tijd om ieder hun eigen weg te gaan. Bij BCC Racing en Socia Racing krijgt Brink de kans om zich verder te ontplooien. Wel krijgt hij, als het coronavirus geen roet in het eten gooit, een zeer druk programma. “Tot september zijn er twintig raceweekenden. Ik ben heel blij dat ik kan blijven rijden in het Duits kampioenschap. Dat is het niveau waar ik thuishoor. Rijden op een BMW motiveert enorm en is heel erg leerzaam.”

Podiumplaatsen

Eind april, begin mei staat het eerste raceweekend van de IDM Superbike 1000 op het programma. Brink kijkt er naar uit. De gedwongen lange pauze vanwege het coronavirus was frustrerend. Geen trainingen en wedstrijden. Ook kon hij aanvankelijk niet naar Spanje om te trainen. “Maar ook voor de mensen die je helpen, zoals sponsors, is het vervelend. Gelukkig heb ik een fijne hechte sponsorgroep. Dankzij hen krijg ik weer de kans om mezelf te ontwikkelen. In Nederland reed ik bij de laatste wedstrijden vooraan. Dat was in het verleden zeker niet zo. Natuurlijk is mijn wens om ooit mee te rijden in het WK Superbike, maar dat is zo moeilijk. Dat is nu niet haalbaar. Ik heb geen zin om helemaal achteraan te rijden. Mijn doel is om ooit kampioen te worden in de IDM Superbike 1000. Dan is er kans dat je kunt doorstromen. Maar komend seizoen is het doel om podiumplaatsen te behalen. Ik geloof in mijn talent, maar ik wil me beetje bij beetje verder ontwikkelen. Eerst maar eens kampioen zien te worden. Dat wordt al moeilijk genoeg.”


"Ik ben heel blij dat ik heb kunnen testen, anders had ik een megaprobleem gehad."

Gerard Meijeringh