Van der Veen (l) en BOK-voorzitter Michiel de Groot
Van der Veen (l) en BOK-voorzitter Michiel de Groot Foto: Gerard Meijeringh

‘Heel Kampen Schaatst’: Plantage verandert in ijsbaan

· leestijd 1 minuut Sport

KAMPEN - Binnenkort krijgt de Kamper binnenstad er een publiekstrekker bij. De Plantage verandert deze week in een ijsbaan. Onder de noemer ‘Heel Kampen Schaatst’ kan elke Kampenaar van 11 tot en met 19 december genieten van ijspret op een grote kunstijsbaan op het Kamper plein.

Mark Homme van der Veen van Sportservice Kampen is de grote initiator van het project. Hij wist ‘Heel Kampen Schaatst’ samen met de vereniging Binnenstad Ondernemers Kampen (BOK) en de horeca te realiseren. 

Vorige week maandag kreeg hij groen licht om het project daadwerkelijk uit te rollen. “Aanvankelijk was het de bedoeling om dit in combinatie met Kerst in Oud Kampen te houden. Nu gaan we eens kijken hoe dit bevalt”, aldus Homme van der Veen. Ondanks de coronamaatregelen zette Van der Veen de organisatie door. “We moeten wat in deze tijd. Door dit te realiseren doen we als Kampen wat in deze moeilijke tijd.”

In overleg met de Veiligheidsregio is bepaald dat ‘Heel Kampen Schaatst’ valt onder het kopje evenementen. “En dat betekent dat de kunstijsbaan voor kinderen tot en met 13 jaar vrij toegankelijk is. Personen van 13 jaar en ouder worden wel gecontroleerd op een coronatoegangsbewijs.”
Om alles veilig te laten verlopen is er ruimte voor maximaal 35 personen. Daarom moet iedereen die wil komen schaatsen, wel eerst een ticket reserveren. Er wordt vooral gemikt op de jeugd. “Maar we hopen dat veel inwoners uit Kampen dit gaan meemaken. Iedereen is welkom”, aldus Van der Veen.

De kunstijsbaan bestaat uit kunststofplaten met wax eroverheen. “Echt kunstijs is niet te betalen. Dan zit je zo op 25.000 euro. Nu zijn we zo’n 15.000 euro kwijt. Dat is inclusief, zoals beveiliging. Een subsidie van de Cruyff Foundation stond aan de basis van het project. “Vervolgens kreeg ik een mailtje over Wintergames en toen is het balletje gaan rollen. Het is mooi dat we een ijsbaan in Kampen kunnen realiseren. Alle horecaondernemers op de Plantage hebben schriftelijk toestemming gegeven. Iedereen is akkoord gegaan. Dat is mooi. Sommige ondernemers moeten toch een deel van het winterterras ervoor opofferen”, zegt Van der Veen.
‘Heel Kampen Schaatst’ wordt mogelijk gemaakt door het heropeningsfonds van de gemeente, sponsoring en de Cruyff Foundation. De ijsbaan beslaat een oppervlakte van 176 vierkante meter, is 8 meter breed en 22 meter lang.

“De ijsbaan neemt bijna de gehele Plantage in beslag. We hopen dat deze editie zo goed bevalt, dat we dit volgend jaar kunnen herhalen over een langere periode. Dan hebben we er nog meer profijt van.”
De kunstijsbaan is op zaterdag 11 december voor het eerst geopend voor het publiek, van 11.00 tot 17.00 uur. Op zondag gelden dezelfde openingstijden. Van maandag 13 tot en met vrijdag 17 december is het ijs vanaf 14.30 tot 17.00 uur geopend.

Op deze dag wordt de baan gebruikt door basisscholen voor gymlessen. Op zaterdag 18 en zondag 19 december gelden wederom de openingstijden voor het weekend, van 11.00 tot 17.00 uur.

Gerard Meijeringh